Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Det här ger en negativ bild av hela branschen”

DN:s uppgifter om att Mittmedia planerat stora nedskärningar i sin verksamhet, och en omgörning av alla sina lokaltidningar till gratistidningar fick starka reaktioner i branschen. Och även Sveriges andra stora lokaltidningskoncerner är oroliga.

Gota Media äger elva tidningar i södra Sverige. Under 2015 gick man med 12 miljoner kronor i förlust, även om det var en förbättring gentemot siffrorna för 2014, då det negativa resultatet landade på 120 miljoner kronor. Gota Medias vd Boine Gepertz menar att deras verklighet inte stämmer överens med situationen för Stampen och Mittmedia.

– Det är väldigt tråkigt att det händer sådana här saker i de två koncerner som har synts och hörts mest i branschen under de senaste åren. Det ger en negativ bild av hela branschen, och är en verklighet som vi inte känner igen oss i, säger han.

På Gota Media har man satsat på en helt annan strategi än den digitaliseringsstrategi som Mittmedia fört under de senaste åren.

– Nu hör man Per Bowallius prata om att man måste satsa både på papperstidning och på det digitala. Det är precis så vi har pratat i flera år. De tar också nu upp vikten av en stark lokalnärvaro – det är också något som vi känner igen. Vår strategi har varit att finnas kvar och inte stänga lokalredaktioner eller centralisera.

Skillnaden, menar han, är att Gota Media inte prioriterat bort sin pappersprodukt. Hittills under 2016 har man tappat ungefär en procent i upplaga, medan Mittmedia pratar om upplagetapp på upp till 10 procent under de senaste åren.

– Vi har inte höjt priserna på våra prenumerationer. I dag kostar Mittmedias tidningar runt 35-40 procent mer än våra tidningar, och om tidningarna samtidigt blir sämre så blir folk benägna att tycka det är dyrt, och säga upp sina prenumerationer.

Ser du positivt på framtiden för era lokaltidningar?

– Ja, det gör jag absolut. Våra ägare har det publicistiska uppdraget överst på dagordningen och vi tror att med vår strategi kommer vi att klara vårt uppdrag under många år, men det är klart man blir orolig när man ser andra koncerner som är inne i en kris.

Hallpressen, med säte i Jönköping, som äger flera tidningar i regionen offentliggjorde i juni ett sparpaket på 20 miljoner kronor. Mats Tidstrand, vd, menar att Mittmedias och Stampens turbulens spär på en oro som redan finns.

– Vi har likartade utmaningar inom alla lokala mediehus. Vi jobbar hårt för att bibehålla den lokala journalistiken som är grunden i vårt uppdrag. Betalningsviljan är tyvärr mindre i dag än tidigare och därför måste vi kostnadsanpassa.

Hur kommer sparpaketet se ut?

– Nivån på besparingarna kan inte att genomföras utan att det berör personal. Men vi tittar också på hur vi kan arbeta på ett annat sätt.

Under gårdagen sade kulturminister Alice Bah Kuhnke att Mediesverige står vid kanten av ett stup. Mats Tidstrand menar att det finns en gräns för när kostnadsanpassningar börjar går ut över kvalitet, frekvens och volym.

– Det här är en väldigt allvarlig situation. Det är klart att vi tittar på frekvensnedgångar som alternativ, men vi försöker undvika det så länge det går. Vi måste hitta de där nya intäktsströmmarna, och det allvarliga är att vi inte har gjort det. Någonstans finns det där stupet.

Nya Wermlands Tidningen AB äger fjorton tidningar och en fastighetsrörelse och har sitt säte i Värmland. Under 2015 gick koncernen med 63 miljoner kronor i vinst.

– Vi har en bra utveckling på våra lokaltidningar. Än så länge känner vi att vi har en hållbar strategi, säger Mats Muregård, vd.

Oron i branschen påverkar också Nya Wermlands Tidningen AB.

– Det är klart att vi är oroliga, det vore konstigt annars. Det är inte bra för oss att det går dåligt för våra kolleger och konkurrenter. Men många av de problem de har nu beror på historiska affärer som med facit i hand inte var särskilt lyckade.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.