Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/edouard-louis-kan-fa-svenskt-litteraturpris/

KULTUR

Édouard Louis kan få svenskt litteraturpris

Kulturhuset ­Stadsteatern ­delar för andra året ut ett pris till ett framstående internationellt skön­litterärt verk i berömvärd svensk översättning. Prissumman på 150 000 kronor delas lika mellan författare och översättare, och vinnaren presenteras i oktober.

I årets fem nomineringar ingår två uppväxtskildringar, av Linn Ullman och Édouard Louis, samt tre historiska romaner, av Graham Swift, Jaume Cabré och Radka Denemarková.

Prisceremonin äger rum i januari i samband med att Kultur­husets internationella författarscen fyller 20 år. I juryn, som leds av Ingemar Fasth, ingår bland annat DN:s Maria Schottenius och Aftonbladets Claes Wahlin.

De nominerade är: ”De oroliga” av Linn Ullmann (­översättning av Urban Andersson); ”Jag bekänner” av Jaume Cabré (Jens Nordenhök); ”Mödrarnas söndag” av Graham Swift (Hans-Jacob Nilsson); ”Pengar från Hitler” av Radka ­Denemarková (Karin Eriksson); ”Våldets historia” av Édouard Louis (Marianne Tufvesson).

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt