Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 22:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/ekelof-byst-i-sardes/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ekelöf byst i Sardes

I SITT testamente skrev Gunnar Ekelöf att hans aska skulle spridas i den turkiska floden Paktalos vid Sardes. Ruinerna av Sardes ligger i staden Salihlis omgivningar, sju mil från Egeiska havet. I tio år har borgmästaren, lyrikvännen Zafer Keskiner, där arrangerat mycket uppskattade poesidagar.

I Istanbul har en före detta skådespelare, Arif, en bar som blivit en oumbärlig mötesplats för filmmakare, konstnärer, poeter och andra intellektuella. Baren fungerar som Istanbuls främsta kulturcentrum. Arif kom på iden att göra en byst av Ekelöf när han hörde hur denne efter ett besök i Sardes satt på ett hotellrum i Istanbul och skrev sin "Diwan" under några febrila nätter.

Ett femtiotal personer samlade pengar. Bilder på Ekelöf skaffades, förstorades och lömnades till skulptören Gurdal Duyar. Man hämtade lera från floden Paktalos som material till bystformen. En av landets bästa arkitekter, Erkal Gungören, åtog sig resten av arbetet: en amfiteater i Sardes. För att vara historien trogen täcker man nu amfiteatern med dyrbara terrakottaplattor, sådana som man för tre tusen år sedan använde i Sardes. Amfiteatern ska ligga i närheten av de hundra lydiska kungagravarna och på de norra sluttningarna av Tmolosberget, där Dionysos höll hus och festade med sina backanter.

Bysten är färdig. Den avtäcktes den 15 december på Arifs bar i närvaro av Sveriges konsul Kaj Falkman. Den är gjuten i brons och 80 cm hög. På sockeln har man ristat Ekelöfs livshistoria, hans testamente och några av hans dikter.

De turkiska Ekelöfentusiasterna räknar med att amfiteatern kommer att bli klar i april, då bysten ska färdas från Arifs bar till Sardes. Den dagen ska det bli stor fest med många inbjudna, säger borgmästaren stolt. Poesins högtidsdagar ska därefter hållas kring Gunnar Ekelöf i Sardes.

TURHAN KAYAOGLU

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt