Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

En kritisk hyllning till 1917 års Bibel

I dag, den 31 oktober, är det inte bara Martin ­Luthers uppspikade teser som firas, utan även 1917 års Bibel: 500 år ­sedan det ena, 100 år sedan det andra.

Inför Bibelöversättningen 2000 kom boken ”Liksom regn och snö”, där ett trettiotal författare, till exempel Birgitta Trotzig, Kerstin Ekman, PO Enquist och Tomas Tranströmer, skriver utifrån olika Bibelställen. Jag var då kulturchef på Expressen och hade, som en av redaktörerna för antologin, ­publicerat texterna med illustra­tioner av Andreas Berg, i tidningen.

Sigrid Combüchen jämför 1917 års svenske Paulus i 1 Korinterbrevet 13 med den nye Paulus år 2000: ”Nu se vi på ett dunkelt sätt, såsom i en spegel, men då skola vi se ansikte mot ansikte” som utsätts för rationaliseringen: ”en gåtfull spegelbild”. Skärande trivial, skriver Combüchen.

Härmed en skarpt kritisk hyllning till 1917 års Bibel.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.