Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 09:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/en-sangerska-hittar-hem/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

En sångerska hittar hem

I torsdags, när Marie Lindberg repeterade inför en handfull journalister, var det hennes livs största spelning. Två dagar senare svarade hon för ett av melodifestivalens klaraste genombrott genom tiderna. 
– Den här veckan har varit en väldigt intensiv artistskola, säger hon till DN.

– Jag kom nog inte i säng förrän vid fem. Och vaknade upp till 67 sms och en massa missade samtal. Hotellrummet såg ut som en blomsterhandel, men annars har det varit en ganska vanlig dag, säger Marie Lindberg. Hon låter oförskämt pigg med tanke på den uteblivna sömnen, fortfarande lite tagen, men mest oerhört glad.

– Det har varit en utanför-kroppen-upplevelse. Jag har varit så glad och fått så mycket beröm, alla har lyckönskat mig. Och jag är så tacksam för alla som röstade på mig.

Möjligen en vanlig dag, men i så fall efter en mycket ovanlig kväll. För bara ett halvt dygn sedan stod Marie Lindberg för en av Melodifestivalens största skrällar genom tiderna. I ett väldigt starkt startfält tog hon en av de två finalplatserna från den andra deltävlingen i Göteborg. Ett klassiskt genombrott. Och som de flesta klassiska genombrott till synes från ingenstans.

Hon kommer från Kungshamn i Bohuslän och bor och arbetar som lågstadielärare i Munkedal, där invånarna kunde följa hennes framfart på en storbildsskärm i Folkets hus och hennes elever på Fisketorps skola i går gav henne en bok med allas autografer i. Tanken var att hon skulle åka hem och senare i veckan åka upp till Stockholm för att börja spela in debutalbumet (”Det blir ungefär som det här. Marie-visor.”), men nu rycker alla i henne så det blir bara ett snabbt stopp i Munkedal innan hon fortsättet till huvudstaden för ännu fler intervjuer.

Musiken har hon haft som fritidssyssla sedan hon som femtonåring övergav dragspel för akustisk gitarr och började skriva låtar. Vinnarlåten ”Trying to recall” skrevs när hon pluggade i Växjö.

– Jag skrev den i maj 1998 och spelade in en demo på den två år efter. Den lät exakt likadant då. Bara jag, en akustisk gitarr och lite stråkar. Samma raka och vemodiga känsla.

Att ”Trying to recall” fått vara lika avskalad och enkel som i sitt ursprungsskick tror hon kan ha varit ett skäl till att den tilltalade så många.

– Jag hoppas att det var vad Melodifestivaljuryn fastnade för redan när de valde ut min låt. Hade jag gjort om den till en mer svulstig ballad hade den nog kommit bort bland alla bidrag. Det hade inte alls blivit så skarp kontrast.

Trots att Lindberg alltid varit intresserad av musik var steget till Scandinavium i Göteborg stort. Före melodifestivalsveckan hade hon knappt stått på en scen.

– Jag har sysslat med musik ganska länge, men mest spelat som en hobby. Jag har egentligen inte haft någon publik. Eller: alltså det har ju varit luciafirande med barnen i skolan inför föräldrarna och så. När jag började repetera i torsdags inför några rader med journalister var det min största spelning någonsin. Den här veckan har varit som en väldigt intensiv artistskola.

Luciafirande och repetitioner inför presskåren i all ära, men det skulle bli större än så. Två överväldigande publika repetitioner genomfördes innan det var dags för tävling.

– Jag var nästan färdig att åka hem redan efter generalrepetitionen i fredags. Det var så mycket jubel och spontanapplåder och jag trodde nästan inte att det kunde bli bättre. Jag blev lite rädd att det inte skulle bli lika magiskt i Scandinavium i går, men publiken var helt galen. De var så stöttande, inte bara för mig, utan för alla.

Veckorna fram till finalen blir intensiva och tvingar Lindberg till omprioriteringar.

– I min kalender står det att jag ska vara i skolan vecka nio och repen inför finalen i Globen börjar vecka tio. Så rent teoretiskt skulle jag kunna jobba. Men det kan bli svårt nu.

Mattias Dahlström

mattias.dahlström@dn.se

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt