Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 13:22 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/enlevering-med-bravur-trots-sordin/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Enlevering med bravur trots sordin

”Enleveringen ur seraljen”

Opera av Mozart

Med: Anna Eklund-Tarantino, Mathias Zachariassen, Niklas Björling Rygert, Erik Rosenius, Linnea Sjösvärd, Rebaroque, ledare Maria Lindal, Rikssalen, Kungliga Slottet

Mozart är något av en husgud i ”Musik på Slottet”, denna snart femtioåriga konsertfestival. Grundad och driven i många decennier av dirigenten Mats Liljefors; sedan förra året av sopranen Anna Eklund-Tarantino. Som vips förvandlat de ärevördiga salarna och gemaken till forum för huvudstadens mest progressiva musikverksamhet. Samer, romer, funkisar, flyktingar, queera – här är minoriteter snudd på majoritet. Trots eller kanske på grund av att det mest handlar om klassisk musik.

Sålunda har Mozarts komiska genombrottsopera – om spanska kärlekspar tillfångatagna i turkiskt harem – planerats tillsammans med Fröjels flyktingförläggning på Gotland. Med hjälp av Rebaroques fyndige arrangör Jonas Dominique kunde de boende såväl fogas in musikaliskt i föreställningen som ingå i publiken. Allt i pampiga Rikssalen på Kungliga Slottet.

Men när det väl var dags var de utvisade – till Ungern…

Beskedet lade en sorgsen sordin på Mozarts ystra uvertyr, och operan förlöpte i oavsiktligt konventionell och konsertant version. Med undantag för inslaget av cimbalom i orkestern, det så kallade hackbräde som är typiskt för romska band i Östeuropa. Och varför inte: Mozart själv excellerade i musikalisk exotica.

Och sångare och musiker excellerade i Mozart. Huvudrollsparet Eklund-Tarantino och Zachariassen levererade sina svårsjungna arior med bravur. Men frågan är om inte unge debutanten Erik Rosenius toppade med sin präktiga bas som pjäsens dumturk Osmin. Äkta och vackra basröster är en bristvara bland Sveriges manfolk – här har vi en storstjärna på G! Kolla själva vid reprisföreställningen ikväll.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt