Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 15:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/ernst-gunther-ett-urberg-en-stor-skadespelare-ar-dod-han-lamnade-alltid-starka-intryck-efter-sig/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ernst Günther ett urberg. En stor skådespelare är död. Han lämnade alltid starka intryck efter sig

FAKTA/Ernst Günther

+ Föddes 1933 i Blekinge.

+ Till Dramaten 1973, först som skådespelare, därefter som regissör. Regisserade bland annat Racines "Britannicus" 1974, och Enquists "Från regnormarnas liv 1981.

+ Gjorde flera Tjechovuppsättningar: "Tre systrar" i Västerås 1970 och "Körsbärsträdgården" för tv samma år.

+ Blev folkkär i många tv- uppsättningar: "Röda rummet" 1970, "Badjävlar" 1971, "Kråsnålen" 1988.

+ Filmer i urval: "Mannen från Mallorca", "Ormens väg på hälleberget", "Hundarna i Riga", "Den vita lejoninnan", "Änglagård", "Änglagård 2 - andra sommaren".

Av Anita Sjöblom

Skådespelaren Ernst Günhter har avlidit 66 år gammal i sitt hem på Österlen.

Hos svenska folket är han kanske mest synonym med Gottfrid i Änglagårdsfilmerna, men han hade en stor bredd både som skådespelare och regissör. I DN:s klipparkiv är det just hans insatser som regissör på Norrköpings stadsteater som först uppmärksammas 1966. Då hade han redan varit fyra år som skådespelare vid Vasa teater i Finland. Han gick vidare till Stockholms stadsteater 1967, men dök snart upp i tv-rutan inte bara som skådespelare. Tittarna fick också stifta bekantskap med hans röda skägg i dåtida pratprogrammet "Snack". 1970 blev han Thaliapristagare för uppsättningen av Tjechovs "Tre systrar" och för sin roll som Borg i tv-serien "Röda rummet".

Sitt första stora publika genombrott fick Ernst Günther 1971 i "Baddjävlar". Hans bullriga, frånstötande sommargäst gick rakt in i hjärtat hos tv-publiken.

1973 kom han till Dramaten och satte under många år sin prägel på många uppsättningar, bland annat Strindbergs och de stora ryska dramatikernas pjäser.

Trots sin flit inom både teater och film ansåg både han själv och svenska folket att kulmen på karriären kom med den första filmen om Änglagård som den klurige, hjärtevarme Gottfrid.

- Jag närmar mig inte rollfigurerna intellektuellt, sade han i en intervju i DN 1993. Jag säger replikerna på samma sätt som jag normalt brukar säga saker till grannarna. Då blir det bäst och minst konstigt.

Hans rolltolkning gav honom också både en Guldbagge och ett Chaplinpris i belöning. I uppföljaren "Änglagård - andra sommaren" avlider Gottfrid i hjärtattack. I verkligheten klarade Ernst Günther fyra attacker.

De senaste åren var han sjukpensionär. Diabetes och svår värk i benen begränsade rörligheten. I intervjuer medgav han att han borde dra ned på rökningen. Men i övrigt förklarade han sig nöjd med livet på landet med massor av böcker och hustrun Tina vid sin sida.

© anita.sjoblom@dn.se

08-73810 45

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt