Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 00:44 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/fantasyns-humorist-ar-dod/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fantasyns humorist är död

Den brittiska fantasyförfattaren Terry Pratchett har avlidit vid 66 års ålder. Han var en av de första som började skriva med humor i den annars då oftast gravallvarliga fantasygenren, och använde sin Skivvärld bland annat till glada parodier och många blinkningar till allt han själv hade läst genom åren (och det var mycket): J R R Tolkien och H P Lovecraft, men också William Shakespeare, mytologi och sagor. Som alla fantasyförfattare vävde han också in mycket samhällskritik i sina böcker.

Sammanlagt blev det ett fyrtiotal böcker om Skivvärlden (varav 24 finns översatta till svenska), en platt värld belägen på ryggen av fyra elefanter, som i sin tur står på ryggen av en gigantisk sköldpadda. Det blev en omfattande, myllrande värld som han gradvis byggde upp. Böckerna gavs ut under åren 1983-2013, men var som mest populära på 1990-talet.

Terry Pratchett fick en rad priser för sitt författarskap och blev även adlad. År 2007 meddelade han att han hade fått tidig alzheimer, men den sista boken kom 2013.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt