Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fantasyns humorist är död

Den brittiska fantasyförfattaren Terry Pratchett har avlidit vid 66 års ålder. Han var en av de första som började skriva med humor i den annars då oftast gravallvarliga fantasygenren, och använde sin Skivvärld bland annat till glada parodier och många blinkningar till allt han själv hade läst genom åren (och det var mycket): J R R Tolkien och H P Lovecraft, men också William Shakespeare, mytologi och sagor. Som alla fantasyförfattare vävde han också in mycket samhällskritik i sina böcker.

Sammanlagt blev det ett fyrtiotal böcker om Skivvärlden (varav 24 finns översatta till svenska), en platt värld belägen på ryggen av fyra elefanter, som i sin tur står på ryggen av en gigantisk sköldpadda. Det blev en omfattande, myllrande värld som han gradvis byggde upp. Böckerna gavs ut under åren 1983-2013, men var som mest populära på 1990-talet.

Terry Pratchett fick en rad priser för sitt författarskap och blev även adlad. År 2007 meddelade han att han hade fått tidig alzheimer, men den sista boken kom 2013.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.