Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Färsk sf ger en bild av samtiden

”Maskinblod 3” Affront

Om man är intresserad av skönlitteraturen som samtidsskildrare bör man framför allt vända sig till nyskriven science fiction. Här framkommer vår tids farhågor och förhoppningar i en renare och mer frisläppt form än i den allmänlitteratur som intresserar sig mer för särskild personteckning än allmän konsekvensanalys.

Förlaget Affront ger ut svensk nyskriven science fiction och tillhandahåller antikvariskt gammal svensk sf och fantastik som e-böcker. Antologiserien ”Maskinblod” inleddes förra året och har nyligen utkommit med en tredje del. Sjutton noveller av varierande längd som ger en bra bild av läget just nu, genom att ta omvägen runt en mer eller mindre fjärran framtid.

Man kan konstatera att miljön i många fall är helt förstörd och kolonisation av nya planeter är nödvändig. Jämställdheten är uppnådd och könstillhörighet spelar ingen roll, men å andra sidan är olika varianter av fascism den vanligaste styrelseformen. Religionen står fortfarande mot vetenskapen, men vetenskapsreligioner är inte ovanliga. Klassamhället är mer oförsonligt än någonsin och de förfördelade räknas knappt som människor. En utbredd rasism grasserar – men nu mot egentliga raser snarare än inommänskliga etniciteter, nämligen mot raser från skumma planeter.

Andrew Coulthards skildring av läget kring Hornstull om sådär 50 år är rejält samhällskritisk. Här lever en gammal man i postapokalyptiskt armod sedan staten havererat och de privata initiativen fått fritt spelrum. Att på cykel ta sig till Skärholmen där det gamla möbelvaruhuset numera huserar en myllrande bytesbasar, blir ett farligt äventyr. Gäng, miliser och militära drönare väntar därute.

Tora Greve beskriver sin avlägsna värld med stöd i en utbredd naturvetenskaplig lärdom. Hennes novell börjar vid ett universitet i en dysonsfär tillhörande en typ 3-civilisation, där de olika fakulteterna forskar i minst sagt avancerade saker. Man slås av det faktum att vår egen civilisation ännu inte nått fram till typ 1.

Anna Gables avslutande novell är en annan pärla. Hon har skrivit en klassisk, Agatha Christie-liknande deckare som utspelar sig på en rymdkryssare där en ängel hålls fången i lastrummet. Det hela tar fart vid kaptenens bord där vip-gästerna konverserar. Tre genrer möts i en fullfjädrad kortberättelse.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.