Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Femmans nya serie en flopp

TEVESÅPA. En aggressiv reklamkampanj, en lätt sexistisk story och en dramatisk nedräkning i rutan skulle göra såpan "Hotel Seger" till Kanal 5:s nya publikmagnet. Men efter ett par veckor har tittarsiffrorna rasat, ett normalavsnitt ses av mindre än en procent av befolkningen.

Serien är skapad av Peter Emanuel Falck och Christian Wikander, som tidigare legat bakom succéserier som "Rederiet" och "Tre kronor". Dessutom har den i två år haft stadiga tittarsiffror i Norge, där "Hotel Caesar" lockar 800 000 tittare per avsnitt.

- Det har bara gått två veckor, vilket gör det alldeles för tidigt att bedöma siffrorna. Men vi sticker inte under stol med att vi hade hoppats starta på ett högre tittande, säger Anders Knave som är programchef på Kanal 5.

Toppnoteringen kom redan vid premiäravsnittet för två veckor sedan, då valde cirka 200 000 tittare att följa det timslånga avsnittet på söndagskvällen. Sedan dess har siffrorna sjunkit konstant, med en bottennotering på 60 000 och ett snitt kring 80-90 000 tittare under de fyra vardagskvällar då programmet fyller en halvtimme av tablån.

- Det är inte helt ovanligt att ett program har högre tittarsiffror i början. Sedan delas tittarna upp mellan de som följer serien och de som inte gillar programmet, säger Claes Westrell på Mediemätning i Skandinavien som tar fram tittarsiffrorna.

Frågan är om den intensiva marknadsföringen har spelat in, kan det vara så att tittarna stört sig på budskapet på reklampelarna landet runt

- Vi måste alltid lägga ned mycket pengar på reklam. Annonserna är noggrant testade för att kampanjen inte skall skära sig mot innehållet i serien. Sedan håller jag inte med dig om att den varit extrem.

Men somliga har uppfattat serien och reklamkampanjen som sexistisk. Kan den rätt unga såpapubliken ha vänt sig mot detta

- Den kritiken har inte nått fram till oss, även om vi naturligtvis inte hör allt. Själv tycker jag inte att "Hotel Seger" är sexistisk, snarare ger den prov på ganska starka, unga kvinnor som gör sina egna val.

Mattias Lundell