Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 01:08 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/forfattare-far-hojd-ersattning/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Författare får höjd ersättning

Sveriges författare, översättare, tecknare och fotografer ska få bättre betalt för bibliotekens utlån av böcker. Efter en överenskommelse med upphovsmännen fattar regeringen i dag beslut om att höja biblioteksersättningen från 1,45 till 1,60 kronor.

Så sent som för ett par år sedan var biblioteksersättningen hotad i grunden. Litteraturutredningen föreslog en nedmontering av biblioteksersättningssystemet enligt önskemål från dåvarande kulturministern, som efterlyste mer ”öppna och rättvisa bidragssystem”. Förhandlingarna mellan dåvarande regeringen och Sveriges författarförbund, Föreningen Svenska tecknare och Svenska fotografers förbund hade strandat.

Men nu är parterna överens. I dag fattar regeringen beslut om en höjning med 7 öre 2016 och 8 öre 2017, vilket i praktiken blir en fördubblad höjning jämfört med den förra regeringens budget.

– Sett över tid är det här en av de absolut största höjningarna, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke när DN träffar henne mellan två möten på Bibliotek Plattan.

– Att vara konstnär, författare eller fotograf är ingen hobbyverksamhet, de behöver ersättning för sitt arbete och måste kunna leva under rimliga förhållanden. Det finns många motorer bakom ett sprudlande konstnärskap, men en av de viktigaste är att kunna äta sig mätt och betala sin hyra, säger hon.

Varje gång en bok lånas ut på ett bibliotek får författaren en peng som i år ligger på 1,45 kronor. Ju fler utlån, desto större författarpeng. Men efter att en viss nivå av utlån är uppnådd börjar ersättningen avta för att i stället omfördelas till författare som är mindre lästa. Transfereringen sker genom bland annat stipendier från Sveriges författarfond, där Sveriges författarförbund har styrelsemajoritet.

Är det rättvist att ta pengar från populära författare för att ge dem till mindre populära?

– Jag tycker att det är en modell som är bra, främst för att parterna själva vill ha det så. De mest utlånade författarna stödjer de som inte får lika många böcker utlånade. Det har fungerat i många år, säger Alice Bah Kuhnke.

Inför valet lovade Miljöpartiet att biblioteksersättningen skulle höjas till två kronor. Till det löftet återstår fortfarande 40 öre från den nivå på 1,60 kronor som kommer att vara uppnådd 2017.

Kommer du att hålla MP:s vallöfte om två kronor i biblioteksersättning?

– Ja, två kronor var Miljöpartiets vallöfte och det hade vi fullt finansierat i den budget som vi gjorde då. Men nu är vi två partier och mycket kan hända. Vi får se, säger hon.

Från Författarförbundet hörs muntra toner efter överenskommelsen:

– På det stora hela är vi jättenöjda med förhandlingarna. Det här är den största höjningen av biblioteksersättningen på i princip 20 år och det visar att de verkligen vill satsa på litteraturen, författarna och översättarna. Det är bara att hoppas att de inte ser det som en punktinsats, säger förbundsordförande Gunnar Ardelius.

Förra året visade en undersökning från TNS Sifo att inkomstskillnaderna bland författare har ökat kraftigt, vilket tolkades som en följd av en bokmarknad som blivit tydligare inriktad på bästsäljare. Bland de skönlitterära författarna är medianinkomsten 45 000 kronor medan medelinkomsten är 203 300 kronor.

– Det har blivit en väldig polarisering inom författarskrået under senare år. Det krävs mycket för att bryta den trenden, men det här är åtminstone ett steg i rätt riktning. Författarfonden har en solidarisk grundkonstruktion som har en väldigt stark legitimitet hos författare och översättare, säger Gunnar Ardelius.

157 miljoner kronor år 2017

Biblioteksersättningen utgår sedan 1954 till författare, översättare, tecknare och fotografer när deras böcker lånas ut av biblioteken.

2015 års ersättning ligger på 145 öre per utlånad bok. Ersättningen fördelas av Sveriges författarfond.

För 2016 beräknas den totala biblioteksersättningen uppgå till 149 miljoner kronor, vilket är en höjning med drygt 7 miljoner kronor jämfört med 2015. För 2017 ökar biblioteksersättningen med ytterligare 7,8 miljoner kronor (jämfört med 2016).

Sedan mitten av 1980-talet slås biblioteksersättningen fast efter årliga förhandlingar mellan upphovsmännen och regeringen, via representanter. En ny förhandlingsordning som träder i kraft i år innebär att förhandlingar ska ske vartannat år.

I den ändring av förordningen som trädde i kraft 2015 har tydliggjorts att e-boksutlån inte omfattas av biblioteksersättningen.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt