Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Forskarna blir störda

BÅDA herrarna Ovesen och Fagerström är vetenskapsmän och har - förhoppningsvis - läst den bok jag skrev om. Jag är inte utbildad arkeolog, men jag var en av de tre som 1951 deltog i utgrävningar i forna Harappa i Pakistan. Vi fann att degenerationen i bland annat dekoren i keramik sammanföll med tiden för invasionen av "arierna". Omkring 1 500 före vår tideräkning hade de ödelagt och utplånat Mohenjo-Daro och Harappa. Vi fann föremål som kunde dateras till omkring 1 500 f v t och tydligt visade en stor försämring i jämförelse med de tidigare föremålen. Vedaskrifterna ger en mytologisk framställning om hur detta hände.

Marija Gimbutas studier beskriver en oavbruten linje av en kultur som utvecklades från sen paleolitisk genom neolitisk tid och fram till bronsåldern i "gamla Europa", cirka 25 000 år. Denna var baserad på en matrifokal och matrilinjär social organisation, den som hon kallar gudinnans språk.

Detta "gamla Europa" förstördes av invaderande indoeuropeiska stammar som medförde sociala system av dominerande män och manliga gudar. Detta hände i en period mellan 4 500 f v t och 2 500 f v t. Gudinnans språk lever emellertid kvar i mytologi och folklore.

Både Jan Ovesen och Kåre Fagerström refererar till gamle Bachofen (1861) och hävdar att det är vetenskapligt bevisat att matriarkat aldrig existerat - vem har sagt något annat

Marija Gimbutas förnekar att matriarkat någonsin existerat. Gimbutas analyserar och jämför de arkeologiska fynden - som ju i själva verket är konstverk eller fragment av konst. Boken har 500 dokumenterade bilder. Det står var och en fritt att göra sina uttydningar och slutsatser. Marija Gimbutas gör aldrig några kategoriska påståenden, hon skriver "det är sannolikt så", hon ger plats för alternativ.

En domsöndagsfärsk beskrivning står att läsa i DN 20/11. Det handlar om det så kallade Noraprojektet i Bohuslän, där kvinnliga läkare har skapat ett eget nätverk. En manlig läkare säger "detta är en hjärtinfarkt". En kvinnlig läkare säger snarare "jag tror" fast hon också vet att det är den rätta diagnosen. När Jan Ovesen skriver att han inte kan "förstå varför inte även manliga forskare skulle kunna begripa hennes teser", så är svaret som ovan. Jag skrev faktiskt "manliga forskare har därför svårt att tillägna sig hennes forskningsresultat". Jag tänkte också på det faktum att endast 5 procent av Sveriges professorer är kvinnor.

Både manliga och kvinnliga forskare som är präglade av patriarkalisk kultur blir naturligtvis både intellektuellt och emotionellt störda av Marija Gimbutas teorier. Det gäller att förneka och undertrycka det som avviker från den etablerade vetenskapen. Samma bemötande hade Darwin,Freud, kvinnlig rösträttsrörelse, sexualundervisning etc.

Det är meningslöst att argumentera med vetenskaplig fundamentalism. Jag är tacksam att DN gav mig plats att presentera Marija Gimbutas och tacksam mot Eva Moberg som presenterade Riane Eisler. Båda böckerna är betydande instrument och stimulans för vidare forskning och - förhoppningsvis - aktivt ny- och nuskapande av hela vår nuvarande kultur.

Utrymmet medger inte ett utförligt genmäle - men, gärna Freja som Ovesen föreslår, nota bene om hon talar Gudinnans Språk - som "alternativ till våra nuvarande dominerande religioner - Marknaden och den kristna kyrkan". Men också till alla former av fundamentalistiskt troende och profeter av alla slag. Den Stora Gudinnan är inte en kvinna eller moder, ty de androkratiska begreppen Gud, Herre och Fader existerade inte. Marija Gimbutas beskriver en odelbar kraft, kreativ, förstörande, nyskapande, nondualistisk som uppenbarar sig i oändliga former och symboler.

Mitt slutliga genmäle kan läsas i "En morgondröm" och "Atlantis" av Gustaf Fröding.

TORE HÅKANSSON

- - -

Tore Håkansson har varit gästföreläsare vid ett stort antal utländska universitet och associate professor i antropologi vid Columbia University i USA.

Tidigare artiklar i debatten: Tore Håkansson 1/11, Eva Moberg 2/11, Jan Ovesen 17/11, Kåre Fagerström 22/11 samt Elisabet Hermodsson 6/12.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.