Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fredrik Strage: Konstnären Saga Berlin åtalas men borde givetvis hyllas

På måndag ställs Saga Berlin inför ­rätta. Hon krävs på ett skyhögt skade­stånd för att ha gjort en gigantisk graffiti­målning i en tom pool i ­Hägersten. Hon borde få alla konststipendier i världen.

I februari 2017 kom en man fram till mig på stan och berättade att han var pappa till fotografen och konstnären Saga Berlin, vars video till rapparen Max Perkeles låt ”Det finska musikundret” jag pratat om i TV4. Han ville tacka för att jag visat den.

I videon skapar Saga Berlin och hennes medarbetare ”Uppfinn nåt eller dö”, en gigantisk graffiti­målning i en tömd pool på Hägerstensbadet. De täcker bassängens botten och sidor med ett myller av röda tecken. Det liknar knappt graffiti. Betongen ser ut att ha fått en infektion. De snirkliga bokstäverna vibrerar som blodådror i en blek, överhettad kropp.

Jag brukar inte bli överväldigad av gatukonst men målningen på Häger­stensbadet fick mig att tänka på hur regissören Tarik Saleh en gång beskrev sitt första möte med wild style, en annan typ av graffiti: ”Jag trodde inte mina ögon. Det måste ha känts likadant för de första européerna som åkte ner till Egypten och såg pyramiderna.”

Saga Berlin inspirerades av mandalor, de intrikata geometriska former som buddhister brukar rita i sand och sedan blåsa bort. Hon planerade också att avlägsna sin jättemålning men blev dessförinnan gripen av polisen för grov skadegörelse. ”De kräver ett enormt skadestånd”, sa hennes far till mig. ”Flera hundra tusen.” Vi pratade lite om hennes Grammis­nominerade video till Cherries ”Tabanja” och bilderna hon tagit på electroartisten Rein. Eftersom jag just blivit föräldraledig passade jag på att fråga hur han gjort för att uppfostra en så begåvad dotter. ”Vi har låtit henne gå sin egen väg”, sa han stolt.

Två månader senare gick Saga ­Berlin från ett möte på en reklambyrå. I korsningen Mäster Samuelsgatan-Drottninggatan blev hon nedmejad av lastbilen som kördes av den uzbekiske terroristen. Saga Berlin fick svåra skall­skador och bröt både ben och armar. Hon minns ingenting av händelsen men har blivit överkänslig för ljud och ljus. ”Jag är helt trasig inombords”, sa hon till tidningen Sex tidigare i år. ”Värst är den latenta känslan av sorg och skräck.”

Sorgligast i Sex-artikeln var bildtexten intill det glamourösa fotot där hon satt ner på en stol och hade på sig ett par mockaboots med ­skyhöga klackar: ”Saga Berlin i favorit­skorna som hon inte längre kan gå i.” Terrorn hade stulit hennes­ identitet, sabbat hennes swag.

I Sex nämnde hon det skade­stånd som hon hoppades få i rättegången mot terroristen: ”Det högsta i Sveriges historia, 175 000 för mig. Det räcker ju nästan till att tvätta poolen!” I slutändan fick hon bara 70 000. Och på måndag ska Saga Berlin infinna sig i Södertörns tingsrätt där hon riskerar fängelse för konstverket på Hägerstens­badet. Stockholms kommun kräver 326 360 kronor plus ränta.

Titeln ”Uppfinn nåt eller dö” är en referens till 50 Cents debut­album ”Get rich or die trying”. Saga Berlin lyckades undvika att dö, kommer antagligen att bli ut­fattig och har definitivt ­uppfunnit något: ett konstverk som, innan det blästrades bort, fick Hägerstens­borna att häpna. 53 av dem krävde i ett upprop att målningen skulle bevaras.

”Gestaltningen av bassängen gör den till en skulptur i sig, vilket rimmar väl med platsen där den ligger som ju kallas skulpturparken”, sa konstvetaren Macarena Dusant till Stockholm Direkt. ”Det finns väldigt få offentliga konstverk i ­staden som är interaktiva på det här sättet, att människor faktiskt kan simma ovanför målningen.”

Kommunen lyssnade inte utan tog bort verket. Och nu åtalas Saga Berlin. Hon borde givetvis hyllas och tilldelas alla konststipendier i världen. Mitt arvode för den här krönikan går till hennes försvarsfond.