Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Gossopranen öppnar – om inte målbrottet sätter stopp”

Den 21 mars har etablerats som en högtidsdag som ska fira den tidiga musiken. Initiativet kommer från Stockholm.

1 Vad innebär det här arrangemanget i Europa?

– European day of early music är en högtidsdag för den tidiga musiken, som etablerats i Europa sedan 2013 på initiativ från Stockholm early music festival. Ett hundratal konserter pågår samtidigt i 20 länder och många strömmas även över internet.

2 Berätta om konserten i Stockholm.

– Vi firar med ”Sacred treasures” – musik ur svenska Dübensamlingen från 1600-talet. I Tyska kyrkan framträder tyska vokalsolister, en svensk barockensemble och Uppsala Akademiska kammarkör, under Stefan Parkmans ledning. Konserten sänds direkt via EBU (Europeiska radio- och tv-unionen).

3 Ni har snart en festival, vad händer där?

– Årets stjärnspäckade program mellan den 1 och 6 juni bjuder bland annat på vokalensembler i världsklass som belgiska Huelgas, franska Organum och engelska Swingle Singers. Dessutom är kvinnliga renässanstonsättare och Sveriges äldsta mässa i fokus, Vi har gästspel från Norge och Ale Möller tar sig an medeltida balladskatter. Först och minst – underbarnet och gossopranen Aksel Rykkvin öppnar evenemanget, om inte målbrottet sätter sig på tvären!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.