Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Gossopranen öppnar – om inte målbrottet sätter stopp”

Den 21 mars har etablerats som en högtidsdag som ska fira den tidiga musiken. Initiativet kommer från Stockholm.

1 Vad innebär det här arrangemanget i Europa?

– European day of early music är en högtidsdag för den tidiga musiken, som etablerats i Europa sedan 2013 på initiativ från Stockholm early music festival. Ett hundratal konserter pågår samtidigt i 20 länder och många strömmas även över internet.

2 Berätta om konserten i Stockholm.

– Vi firar med ”Sacred treasures” – musik ur svenska Dübensamlingen från 1600-talet. I Tyska kyrkan framträder tyska vokalsolister, en svensk barockensemble och Uppsala Akademiska kammarkör, under Stefan Parkmans ledning. Konserten sänds direkt via EBU (Europeiska radio- och tv-unionen).

3 Ni har snart en festival, vad händer där?

– Årets stjärnspäckade program mellan den 1 och 6 juni bjuder bland annat på vokalensembler i världsklass som belgiska Huelgas, franska Organum och engelska Swingle Singers. Dessutom är kvinnliga renässanstonsättare och Sveriges äldsta mässa i fokus, Vi har gästspel från Norge och Ale Möller tar sig an medeltida balladskatter. Först och minst – underbarnet och gossopranen Aksel Rykkvin öppnar evenemanget, om inte målbrottet sätter sig på tvären!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.