Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

I vanmakten kommer våldet och sorgen

Sexuella perversioner av David Mamet

Scen: Teater De Vill, Pipersgatan 4, Stockholm

I EN PJÄS MED titeln "Sexuella perversioner" (översatt av Urban Löfgren) föreställer man sig ett helvete där abnormitet är norm. Och det visar sig vara sant. Mamet beskriver hur den sexuella utsattheten, könsförtrycket, rädslan och skammen som försåtligt letat sig in i den samhälleliga vardagen kunnat förgifta och förvränga vår syn. Män och kvinnor bekämpar varandras fantombilder och hur detta i sin mer utstuderade form kan te sig beskrivs i "Oleanna", Mamets i Sverige förmodligen mest välkända stycke.

Men vad som tickar som en tidsinställd bomb i "Oleanna" briserar i "Sexuella perversioner".

Här försöker fyra unga människor sorgfälligt skrapa ihop var sin överlevnadsstrategi byggd på falska föreställningar och besvikelser. Det är lätt att räkna ut hur åt helsike allt går.

Kvinnor är inga porrobjekt och män inga vandrande stakar. Alla är vi i stället ömhetstörstande och ganska rädda.

Bernie, Danny, Deborah och Joan är engagerat gestaltade av Henrik Gustafsson, Johan Bössman, Tuvalisa Rangström och Annika Wallin. Alla har de, av delvis förborgade skäl, blivit känslomässigt invalidiserade och når varken som vänner eller älskande fram till varandra med sina verkliga känslor. I vanmakten kommer våldet, sorgen, bitterheten och invektiven.

"Sexuella perversioner" är starkare som diskussionsinlägg än som pjäs. Men det som gör helheten intressant och tankeväckande är den obönhörlighet varmed regissören Alejandro Vivanco låter förloppet borra sig allt brantare och djupare ner mot den totala förlusten av mening och värdighet. Här finns också en kompromisslöshet i spelet och en skådespelarnas närhet mellan kropp och ord som inger respekt.

Pia Huss

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.