Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 16:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/insamling-pa-facebook-raddar-ronnells-tillfalligt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Insamling på Facebook räddar Rönnells tillfälligt

Rönnells antikvariat i Stockholm räddas – tillfälligt – av sina trogna kunder. Och av en insamlingskampanj på Facebook. Men hur verksamheten ska gå runt på sikt är fortfarande oklart, säger delägaren Pontus Soldén.

Verksamheten på anrika Rönnells antikvariat i Stockholm hotas av den höga hyran för lokalen på Birger Jarlsgatan 32 – och de låga intäkterna som fristående bokhandlar tampas med när allt fler kunder köper sina böcker på nätet.

I slutet av maj gick Rönnells ut med ett nödrop på sin Facebooksida och hemsida.

”Den fysiska bokhandeln behövs som mötesplats och kulturspridare, men har det svårt i dagens klimat”, skrev antikvariatet, och menade att det har problem med att finansiera verksamheten trots låga löner och omkostnader och en ”acceptabel” hyresnivå. Därför ombads trogna kunder att antingen komma in och handla i butiken eller skänka ett ekonomiskt bidrag direkt till antikvariatet.

Privatpersonen Peter Lilliehöök valde också att starta en insamling för Rönnells via Facebook. Målet sattes vid 100 000 kronor och uppnåddes under helgen. I skrivande stund är siffran uppe i 131 000 kronor, tack vare strax under 500 donatorer.

– Jag såg att någon lokaltidning hade skrivit om det, och tänkte att ”det här måste man göra något åt”. Jag hade sett att andra människor startat Facebookinsamlingar tidigare, så jag skapade en och gick ut i mina egna nätverk, och sedan spred det sig, säger Peter Lilliehöök till DN.

Hade du varit i kontakt med Rönnells på förhand?

– Nej, jag tänkte att det fick bli en surprise för dem. Men jag hade ingen aning om att man kunde få ihop sådana summor! Jag har byggt upp mitt eget lilla bibliotek genom att handla på Rönnells och på andra antikvariat, så jag känner till dem som jobbar där. De sitter på en sådan stor kunskap, och det tycker jag att man ska stötta.

Samtidigt säger Peter Lilliehöök att han inser att klumpsumman inte kommer att räcka särskilt länge.

– Pengarna är ju slut efter några hyror. Rönnells har insett att de bör tänka om och finna en långsiktig plan. För de behöver finnas. De behöver hjälp att strukturera om bolaget. Kanske bli en stiftelse och skapa ett advisory board, med kapitalstarka personer med ett passionerat intresse för både kultur och affärsutveckling, för att säkra framtiden.

Målet på 100 000 kronor är uppnått, men man kan fortfarande skänka pengar. När ska du pausa kampanjen?

– Jag trodde att Facebook skulle stoppa den av sig själv när målet var nått. Men jag har pratat med Rönnells, och de är förstås bara glada för att folk fortsätter skänka pengar. ”Kör på”, sa de, så jag ser ingen anledning att pausa nu.

Pontus Soldén, som är delägare och inköpsansvarig på Rönnells antikvariat, säger till DN att de är glada för stödet.

– Nu känns sommaren lite lugnare, och till hösten får vi ta nya tag. Lite grand är det här ju som konstgjord andning, det är väldigt roligt att så många månar om oss, men i längden kommer problemen att dyka upp igen. Vad vi skulle behöva på lång sikt är en utomstående delägare eller finansiär, som kunde stödja oss på det sättet. Kniven på strupen har lättat lite – men den är ändå kvar.

Hur många gånger kan man genomföra en sådan här insamlingskampanj?

– Inte en gång om året, direkt. Vi har försökt vara ganska sparsamma med det.

Vad är det, i grunden, som gör att ni inte går runt?

– Vi måste sälja mycket fler böcker än vad vi gör. Priserna har dessutom gått ner på grund av internet. Vi har jobbat väldigt hårt, de senaste tio femton åren, med att bredda vårt sortiment och att anordna evenemang. Annars hade vi inte funnits kvar alls.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt