Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Jonas Thente: Trollen trånar efter ”fake news” från oppositionen

Kommentaren är tillfogad en rättelse publicerad den 18 februari 2017.

Det känns som en evighet av skandaler, övergrepp, vulgariteter och brott mot västerländska demokratiska traditioner sedan, men det var bara fyra veckor sedan president Donald Trump installerades i Vita huset. Flera av de hånfulla filmerna från installationen som snabbt blev virala i motståndskretsar handlade om presidenthustrun Melania. Hur hon genomgående behandlades som skit av sin make.

En av de mest spridda filmerna visar hur hon vansinnigt leende pratar med Donald, men fullständigt slocknar i ansiktet när han vänder sig ifrån henne. Som en automat.

Vänstern skämtade och uppmanade henne att ”blinka två gånger om du vill bli fritagen”.

Men videon är manipulerad, uppspelad baklänges. Melania börjar le när hennes make vänder sig mot henne. Denna Youtube-mani­pulation har inte i sig förekommit som bevisföremål i nyhetsrapporteringarna, men dess viralitet på oppositionens sociala mediekanaler har utan tvekan bidragit till mängder av krönikörers kolumner.

Alla vet att dagens USA är ett slagfält mellan den politiska makten och de oberoende krafter som bevakar den, det vi brukar kalla den tredje statsmakten. Alla kan begripa att den kraftmätningen är giltig för alla demokratiska stater.

I början av februari spreds nyheten att Trumps val till Högsta domstolen, Neil Gorsuch, under skoltiden hade grundat en klubb som kallades ”Fascism Forever”. Källorna var förstås sociala medier. Stor skandal, till dess att mer seriösa medier än till exempel brittiska Daily Mail kunde rapportera att uppgiften plockats ur en fånig årsbok där Gorsuch självironiskt drivit med sitt rykte som konservativ. En gymnasiegrej med andra ord.

Strax efter denna incident beslöt Wikipedias redaktörer att bannlysa The Daily Mail som trovärdig källa för någon av sina uppslagsnotiser. Det var ett inlägg i det pågående informationskriget och en vinst för seriösa medier.

Det senaste cirkuläret i vänsterns sociala mediebubbla – i skrivande stund – är Donald Trumps handslag med Kanadas premiärminister Justin Trudeau. En vida cirkulerad bild visar hur Trudeau tycks vägra skaka hand med Donald Trump vid deras möte härom dagen.

Internet skrattar. När sociala medier-oppositionen mot Trump sprider något brukar den ju ofta hänvisa till sig själv som ”Internet”: i sig en intressant strategi. Man tillsätter bildtexter i stil med ”Vi är alla Justin Trudeau”, blir viral och rapporteras hos snabbare, vida lästa men mindre tillförlitliga medier som Jezibel, Boingboing och Buzzfeed.

Men bilden är tagen av en fotograf från nyhetsbyrån Reuters, mikrosekunden innan premiärministern upptäcker att presidenten har sträckt ut sin hand.

Vem som helst kan konstatera att den här sortens ”fake news” inte behövs för att kommentera en politisk administration som mest liknar en förskoleklass med kontroll över en marslandning. Vad administrationen däremot behöver är lustiga falsifikat som behandlas som seriösa och vidarepubliceras därför att aktörer i en och samma lilla bubbla okritiskt sväljer sina meningsfränders retweets.

Just nu finns det knappast något viktigare i politiken än att hålla de publicistiska principernas murar intakta. Kickandet av den säkerhetspolitiska rådgivaren Mike Flynn är en triumf för de seriösa mediernas hantering.

På Wall Street Journal har man börjar sparka Trump-kritiska journalister medan Vita husets pressekreterare bjuder in följsamma bloggare till första raden. Donald Trump och hans stab hatar traditionella medier (Washington Post, New York Times, CNN) mest av allt och hade inget hellre sett än att de börjar låta sig dikteras av de sociala mediernas blixtsnabba nyckfullhet.

I kommentaren står det felaktigt att ett filmklipp från Trumps installation är manipulerat. Detta klipp är emellertid ett av de autentiska som cirkulerar på sociala medier.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.