Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

KOMMENTAR: Tampongen som skyddar mot våldtäkt

Av Karolina Ramqvist

IBLAND ÄR DITT behov av skydd extra stort, konstaterar tampongreklamen deltagande, med bilder av flickor i vita jeans som klättrar över höga murar. Tamponger är skydd och säkerhet. I en busskur vid Odenplan - på utställningen "Ta plats!" - satt i förra veckan en affisch med reklam för Fem Defence:

"Har du känt dig osäker över hemfärden någon gång

Kanske har du varit ute på krogen, på konsert eller på fest och det är sent på kvällen

Eller kanske känner du inte honom du ska dejta så väl

Fem Defence är ett skyddsmedel som är framtaget och utformat i samarbete med gynekologisk expertis. Skyddet är lika lätt och säkert som en tampong. Fem Defence ger dig extra kontroll att styra oönskade händelseförlopp i en möjlig självförsvarssituation."

Det är vagina dentata i en liten ask: ett möjligt brottsförebyggande och en lysande affärsidé när det nu är varje enskilds ansvar att skydda sig mot mannens sexualitet. Ett handfast motstånd när graden av motstånd är avgörande för brottsrubriceringen. Produkten ser ut som en tampong med en inbyggd syl som kan säkras och osäkras beroende på situation.

Första gången jag hörde talas om Fem Defence var när en kvinna ringde mig och berättade att konstnären och industridesignern Leif Lindell på Konstfack visade olika prototyper på skydd, efter en idé av en person med det fingerade namnet Anita Ingmarsdotter: en tub som på insidan rymde ett skärblad eller en som innehöll nål och ampull för gift som skulle kunna förlama, söva eller till och med döda. Vissa såg obekväma och gammeldags ut och andra var i silikon och utformade så att de inte skulle kunna skada till exempel livmodern hur hårda stötar de än utsattes för.

Kvinnan sa att flera besökare blivit upprörda. De identifierade sig med, och tyckte synd om, våldtäktsmännen. Myten om våldtäkten som en akt av okontrollerbar sexlust är så invand att ett uttänkt försvar verkar omoraliskt. Men om Fem Defence skulle lanseras på riktigt är det tänkbart att blotta vetskapen om att skyddet kommit i bruk skulle minimera åtminstone överfallsvåldtäkterna. Kanske skulle de övergå i vanligt våld sedan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.