Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Konsten är viktig för patienterna”

I november kommer de första patienterna till nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Lokalerna kommer att vara välförsedda – också med konstverk av olika slag. DN fick en konst­runda i de ännu oanvända vårdutrymmena.

Vi börjar utomhus. På området kring Karolinska universitetssjuk­huset byggs det, mycket är kvar innan allt är klart. Men redan om drygt en månad kommer de första patienterna att tas emot på nya Karolinska, NKS.

– Här kan ni se hur konst­verket där innanför entrén lyser. Här ute kommer en ljusslinga att lysa i matchande färg på kvällarna. Det var viktigt för oss att ha just ljuskonst här, eftersom det här kommer att bli en nattentré när allt är klart. Det hjälper folk att hitta, säger Inga-Lill Bäckström, projektledare på kulturförvaltningens konstenhet i Stockholms läns landsting.

Konstverket vi ser genom glasdörren heter ”Puls”. Konstnären David Svensson har avbildat en sekvens av hjärtslag, inspirerad av egna upplevelser i väntan på sitt förstfödda barn. Vi går in och kan se kurvan både underifrån och våningen ovanför. Det här är inte det enda konstverket som når över flera våningsplan. Fyra ljusschakt i huvudbyggnaden kommer alla att prydas med maffiga installationer. Fredrika Linder har gjort verket ”Without boundaries”. Det är handblåst, modellerat glas som redan hänger i ett av schakten och speglar sig i omkringliggande fönsterglas.

– Vi hade inte räknat med att få flera konstverk till priset av ett. De här speglingarna gör att verket syns mycket mer, säger Inga-Lill Bäckström.

Priset, ja. Det nya sjukhuset har kritiserats för att ha blivit betydligt dyrare än beräknat. Projektavtalet med entreprenörerna avslutas först år 2040. Då kommer landstinget att han lagt sammanlagt 61 miljarder kronor på bygget. I det inkluderas också underhålls- och servicetjänster, samt medicinsk utrustning och inredning.

Kostnaden är 8,8 miljarder högre än den ursprungliga planen. Konstanslaget ligger på 118 miljoner kronor.

– Det här är den största enskilda konstsatsningen någonsin i en offentlig byggnation. Det har varit en utmaning för kulturförvaltningen, säger Cecilia von Schantz, kommunikatör för NKS, även hon med på konstrundan.

Trots att det är en stor satsning, följer det inte den ekonomiska princip som anger att en procent av kostnaderna för offentligt finansierade byggnationer ska avsättas för konstnärlig gestaltning, den så kallade enprocentsregeln.

– Vi räknade fram konstanslaget 2008, därefter har de valt att bygga till på behandlingsbyggnaden. Dessutom blev det dyrare än planerat. Men vi har inte fått något ökat konst­anslag, säger Inga-Lill Bäckström.

Hur ser du på det; att anslaget inte följer enprocentsregeln?

– Jag är van vid att man alltid tycker att konstpengarna hade kunnat användas till något annat. Men man tänker inte på att miljön är så otroligt viktig för patienternas välbefinnande.

Vi går vidare. I korridoren stöter vi på en av de 29 robottruckar som ska transportera kläder, mat och läkemedel runt om på sjukhuset.

– Nu åker den in där i sin egen hiss, det är ganska fantastiskt. Vi hade tänkt utrusta robotarna med konst men de är leasade, så det var inte möjligt, säger Inga-Lill Bäckström.

Hon pekar ut mot innergården, färgglada lyktor pryder den.

– Det där är Anna Berglunds verk ”Picta hortum” med handblåsta glaslyktor. Akutmottagningen ligger där under och ljuset sprider sig ner dit, säger hon.

NKS är det första nya sjukhuset i Stockholm på 40 år. Antalet vårdplatser blir 630 stycken, plus 100 platser för dagvård. Bara de allra svårast sjuka och skadade kommer att behandlas här.

– Det är en balansgång att jobba med konst inom vården. Det är en väldig omsorg om hur konsten ska verka. Det kan handla om hur an­höriga och patienter ska reagera men också om personalens arbetsmiljö. Samtidigt måste konst få vara konst. Man måste få testa gränserna annars är risken att det blir helt platt, säger Cecilia von Schantz på NKS.

En speciell plats på det nya sjuk­huset är tryckkammaren där dykarsjuka personer behandlas – men också patienter med svårläkta sår. Den ska ersätta den befintliga som finns i de gamla sjukhuslokalerna. Där ligger kammaren vackert men på NKS har den hamnat under jord.

– Det är inget större ljusinsläpp och en väldigt speciell arbetsmiljö där nere. Arkitekterna flaggade tidigt för att här behövs konstverk som skapar en annan dimension i arbetsmiljön. Vi valde att lösa det med rörlig bild, säger Inga-Lill Bäckström.

Daniel Hoflunds verk ”På andra sidan Jordan” kommer att vara i gång mellan klockan åtta på morgonen och sex på kvällen. Då visas rörliga bilder på en flod, på tre olika avstånd.

– Det blir som rörliga etsningar med de här verken. Upplevelsen av den här lokalen blir helt annorlunda, säger Inga-Lill Bäckström.

Flera konstverk är prisbelönta redan innan lokalerna har öppnat. Ett av dem är Astrid Kroghs verk ”Skylight”, som fått det amerikanska Coda­priset. Verket hänger i ett stängt schakt, som täpps till av ­helikopterplattan på taket. ”Skylight” består av runda skärvor av ljus, som visar himlens olika färger under dygnet. Rundlarna skiftar från mjukt vitt till starkt lila och skapar ljus i det annars mörka utrymmet.

Sammantaget har närmre 400 konstverk hängts upp i den första byggetappen. Det inkluderar både nyinköp och äldre verk från gamla Karolinska. Utöver det har omkring 50 verk beställts som är integrerade i själva byggnaden. Ny konst kommer att köpas in under ytterligare två år.

– Det är väldigt spännande nu när verken börjar komma på plats. Men det viktigaste har varit att vi har fått arbeta med konsten från början. Det är viktigt att konsten är integrerad i byggnaderna, inte bara en dekor som tillförs i efterhand.

Arkitekterna ­flaggade tidigt för att här ­behövs konstverk som skapar en annan dimension i arbetsmiljön.

Konsten på nya Karolinska.

NKS är det första nya sjukhuset i Stockholm på 40 år. I november väntas de första patienterna.

Sjukhuset kommer att få 630 vårdplatser, samt 100 dagvårdsplatser.

Konstsatsningen på sjukhuset är enligt kulturförvaltningen den enskilt största i en offentlig byggnation någonsin i Sverige.

Hittills har omkring 400 konstverk hängts upp, och 50 byggnadsintegrerade verk tillkommer. Ny konst kommer att köpas in under ytterligare två år.

Konstanslaget ligger på 118 miljoner kronor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.