Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 21:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/kritik-mot-pjas-om-islamofobi/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kritik mot pjäs om islamofobi

Dramaten står fast vid att låta Amanj Aziz framträda i America Vera-Zavalas föreställning ”Muslim ban”. Men efter att hans medverkan kritiserats planeras nu ett samtal vid premiären, där fler röster ska få komma till tals.

Enligt uppgifter till DN övervägde Dramaten tidigare att byta ut Amanj Aziz, men efter ett extrainkallat möte har nationalscenen bestämt sig för att försvara hans medverkan.

– Vi har gett America Vera-Zavala det här uppdraget att fortsätta sitt undersökande arbete som hon påbörjade förra året med ”Svenska hijabis” och som fokuserar på islamofobi. Vi tycker att det är en så viktig fråga att vi definitivt vill fortsätta med det. Det blir premiär för ”Muslim ban” i november som planerat, säger Helena Seth, programansvarig på Dramaten&.

Efter kritiken har Dramaten dock gjort en programförändring, som syftar till att placera ”Muslim ban” i ett större sammanhang:

– De starka reaktionerna har gjort att vi också kommer att arrangera ett samtal i samband med premiären, då även fler röster får komma till tals i frågan, säger ­Helena Seth.

America Vera-Zavala beskriver ”Muslim ban”, döpt efter USA:s president Donald Trumps försök att införa reserestriktioner för muslimer till USA, som en performance lecture.

– Jag vill ställa två män inför publiken, en som pratar om hur det är att bli utsatt för islamofobi och teoretiserar kring det. Och en ­annan som pratar om rasism och hur det är att vara utsatt för det, säger America Vera-Zavala till DN.

Kritiken mot Amanj Aziz har bland annat handlat om en radio­intervju för drygt sex år sedan. Aziz är också tidigare dömd för misshandel. Den 14 april 2011 försvarade Amanj Aziz i en intervju i Studio Ett, P1, att han och den organisation han då företrädde, Troende unga framtida förebilder (Tuff), bjudit in Bilal Philips till en konferens om islamofobi. Philips hade bland annat argumenterat för dödsstraff för homosexuella. Aziz menade att Philips åsikter i den frågan inte var ”relevanta” för Tuffs beslut att bjuda in honom.

America Vera-Zavala tycker att det är Amanj Aziz som han är i dag som man ska döma föreställningen efter. Inte efter vad han sa 2011. På sin Facebooksida skriver hon att man självklart ska kunna ”kritisera Amanj för det han gjort i sitt liv, och självklart är jag inte överens med honom om allt han tycker. Men jag har gjort min research och jag är övertygad om att han varken är homofob, antisemit eller kvinnohatare. Han har tidigare i livet haft samröre med rörelser som i sin tur haft samröre med hatiska personer men ingenstans finns citat där Amanj själv uttryckt hat mot kvinnor, homosexuella eller judar.”

Ser du något problem med att ha Amanj Aziz på scenen?

– Jag vill inte ställa en extremist på scenen och det gör jag inte heller. Utan en muslimsk debattör och intellektuell som är mer formulerad och som inte är vem som helst, säger America Vera-Zavala.

Finns det någon risk att det du vill säga går förlorat med tanke på den kritik som ditt val av Aziz har orsakat?

– Jag förstår att frågan kan komma upp men jag ställer inte Aziz på scenen för att jag tycker som han gör. Jag håller inte med om allt. Det är givetvis inte fel att kritisera oss men det är en skillnad på det och att vilja stoppa föreställningen. Alla problem upphör inte bara för att man skulle slänga ut Aziz. Men jag tänker inte gå till Timbro för att fråga vilken muslim som jag ska ställa på scenen, säger America Vera-Zavala.

Att Amanj Aziz ska ha en av rollerna i pjäsen kritiseras i en debattartikel på den marknadsliberala tankesmedjan Timbros webbplats där skribenten Sofie Löwenmark kallar honom för ”en extremist som flera gånger har spridit och försvarat homofoba, antisemitiska och kvinnoföraktande budskap”.

Dramaten uppger att reaktionerna blev starka även förra året i samband med ”Svenska hijabis”, då fem unga kvinnor bar slöja på scen, men att deras förtroende för America Vera-Zavala är fortsatt stort.

Hur ser ni på kritiken att Amanj Aziz skulle ha medverkat till att sprida homofoba budskap?

– Vi tar ansvar för vad Amanj Aziz kommer att framföra här, på våra scener, och det är då i regi av America Vera-Zavala. Det är ett konstnärligt arbete och det finns ingen risk att han kommer att framföra några extrema eller odemokratiska åsikter, säger Helena Seth.

DN har sökt Amanj Aziz men fått beskedet från Dramaten och America Vera-Zavala att det finns en överenskommelse med de medverkande att enbart regissören uttalar sig offentligt om projektet fram till premiären.

Jag vill inte ställa en extremist på scenen och det gör jag inte heller. Utan en muslimsk debattör och intellektuell.

America Vera-Zavala.

”Muslim ban” har premiär den 18 november.

Föreställningen är en fortsättning på fjolårets pjäs ”Svenska hijabis”, som ­porträtterade svenska kvinnor som valt att bära slöja.

Rollerna i ”Muslim ban” ­innehas av Amanj Aziz och ­rapparen Carlito. America ­Vera-Zavala är regissör.

”Performance lectures” är ett nytt format på Dramaten som ska förmedla kunskap med teaterns verktyg.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt