Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/kwinnosaksfragan-lever-i-halland/

KULTUR

Kwinnosaksfrågan lever i Halland

I nya numret av Språktidningen funderar ett antal personer på ordet feminism: vad det betyder och varför det blivit så laddat. Bra läsning. Men glöm inte ännu en text, den om Ernst Wigforss, språkforskaren som blev finansminister 1932 och konstruktör av det svenska folkhemmet. Hans avhandling från 1917, ”Södra Hallands folkmål”, handlar om de halländska dialekterna söder om Nissan. Ett demokratiskt projekt, anser skribenterna. Det är folkets språk som Wigforss studerar. Det språk som riskerar att försvinna i centraliseringens och likriktningens tecken. Gissa vad till exempel ordet ”kwinna” betyder på sydhalländska? Jag kan avslöja att det inte har med feminism att göra. (Kwinna betyder tvinna.)

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt