Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Linus Larsson: Medelålders människor på internet kan bli en samhällsfara

Statistiken visar vilka som lättast faller för rykten och påhitt på nätet. Men the kids are alright.

Jenna Abrams var Trumphögerns perfekta ansikte. Hennes åsikter var kompromisslösa, formuleringarna vassa. Hon var snygg, skarp och hennes Twitterkonto hade blivit en politisk kraft. Jenna Abrams kunde klämma åt en feminist ena stunden, säga något dräpande om Kim Kardashians lättklädda bild i nästa för att därpå hävda att sydstatsflaggan aldrig haft med slaveri att göra. 

Högerextrema älskade det. Etablerade medier älskade kontroverserna, bland andra CNN plockade upp inlägg. Flera i Trumps inre krets följde henne. Som mest hade hon 70 000 Twitterföljare. 

Men Jenna Abrams har aldrig existerat. Hon var ett fiktivt konto som tros ha skapats av en rysk trollfabrik i Sankt Petersburg. I dag är det avstängt, det försvann i samband med att det rapporterades till amerikanska myndigheter som ett av de som Kreml hade använt för att påverka presidentvalet. När man vet det ser man inläggen i ett annat ljus, som utstuderade försök att skapa polarisering och en mer infekterad debatt. 

Vi kan inte ha det så här. Det kan inte bara vara för ett proffstroll i Ryssland att registrera ett konto, sno profilbilden från en tjej på Instagram och börja skriva populistiska haranger för att tiotusentals ska falla platt.

Om vi nu inte kan ha det så här, vem ska skärpa sig? Unga brukar få skulden. De bryr sig inte om riktiga nyheter, de dras till konstiga idéer. Men vi får gå till statistiken. Undersökningen ”Svenskarna och internet” är något av ett standardverk när det gäller hur vi använder nätet. Avdelningen om källkritik är ingen smickrande läsning, åtminstone inte för äldre.  

Ålder verkar nämligen vara en helt avgörande faktor. Andelen som tror att ”det mesta” de ser på nätet är sant växer stadigt med stigande ålder, från 34 procent bland 12–15-åringarna till runt 50 procent för alla över 45. 

Man kan också notera att svaret ”vet ej” är vanligare bland äldre. En generös tolkning är att det ger uttryck för sund insikt om hur svårt det är att vara säker. Men det kan lika gärna bero på att man inte har ägnat frågan någon ordentlig tanke.

Yngre tycker också själva att de är bra på att värdera information. Det skulle kunna vara hybris, men andra studier visar att ju högre tankar de har om förmåga, desto mer benägna är de att söka mer information.

Slutsatsen är kanske oartig. Och minns nu att jag säger detta som någon vars ålder snart beskrivs med m-ordet. Men så här är det: Vi har en problemgrupp i medelålders människor och uppåt. The kids are alright. Eller som undersökningen uttrycker det: ”Yngre personer värderar information på internet mer skeptiskt än äldre personer, som i större utsträckning anser att det mesta som de tar del av på internet är pålitligt.”

Några aktuella exempel från utmärkta Viralgranskaren, som listar bluffar som har fått stor spridning: 

En fejkkampanj för att byta svenska flaggans kors mot en halvmåne, skapad för att sprida bilden av muslimskt maktövertagande. 

Från en satirsajt kom artikeln om en man som dömdes till döden för att ha pruttat i en moské. Men många tolkade det som en seriös nyhet.

En bild på en äldre kvinna med blåslaget ansikte delades friskt med bildtext om att hon skulle ha blivit ”misshandlad och rånad av tre asylinvandrare”. Men allt var påhitt, hon hade fallit och skadat sig på sitt boende. 

Det är inte oskyldiga missförstånd. Snarare propaganda, ungefär som Jenna Abrams uppdiktade person. Att lögnerna sprids är farligt. Om nu problemen ökar med åldern, som statistiken visar, då måste riskgruppen sättas i fokus. Vi måste tala om medelålders människor på internet. 

Flera i Trumps inre krets följde henne. Som mest hade hon 70 000 följare.