Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 05:00 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/maria-schottenius-novellerna-om-grannar-ger-mig-sma-stotar-av-estetisk-vallust/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Maria Schottenius: Novellerna om grannar ger mig små stötar av estetisk vällust

Lyx. Att bara ta i de här nio små häftena och på varje titelsida få en nygjord bild av konstnären Karin Mamma Andersson, ett unikt träsnitt för varje bok, ger mig små stötar av estetisk vällust.

Det gamla mantrat att det inte går att skilja mellan form och innehåll avsåg nog inte omslag och layout, men i den här något större novellsatsningen från Novellix dyker tanken upp.

Margareta Petersson, som var med och drog i gång festivalen Stockholm Literature på Moderna Museet, har tagit initiativ till novell­temat Grannar och har skrivit efterordet. ”Vad är en granne? Är det en främling, vän eller fiende?” frågar hon sig. Och kommer fram till att grannar är en annan benämning på medmänniskor.

Jan Gradvall står för förordet: ”Grannar påminner om – både konkret och symboliskt – att det aldrig går att leva sitt liv utan hänsyn till människor vi inte känner.”

Var och en av de nio novellerna är inringad av deras analyser, så man missar knappast att läsa berättelserna med den angivna problematiken för ögonen. Grannen, en människa som kommer i ens väg, och som man måste förhålla sig till.

Författarna kastar loss. Aris Fioretos låter fem klasskamrater runt ett schackbräde rösta för och mot självmordet som en lösning. Augustin Erba ser sin huvudperson vilja leka ”drakleken” medan en katastrof snuddar vid familjen. Elsie Johansson låser fast tre generationer kvinnor i halvlögner och stelnade relationer och den danska författaren Josefine Klougart sänker sitt trollspö över de ångande leriga, vattendränkta åkrarna på Jylland.

Finlandssvenske Kjell Westö berättar fram vardagsdramatik i ett lyhört hyreshus och Lars Norén avlyssnar hur A, B och C för en utomordentligt vardaglig pingpongkonversation med ett par, tre ord i varje mening. Den norska författaren Merthe Lindström låter i lätt hotfullt, dovt stämningsläge sin huvudperson ta upp en liftare i bilen.

De för mig välbekanta författarskapen bjuder här på litterära smårätter med kända ingredienser. En del mer intressanta än andra.

Hos de två jag inte är så bekant med, Lydia Davies översatt av Malin Bylund Westfelt och Kim Thúy översatt av Marianne Tufvesson, är temat grannar mer tydligt och drivande i berättelserna än i de flesta av de övriga. Den amerikanska författaren Lydia Davies ”slår fast att samma människa som är så ilsk mot en granne kan vara snäll mot en annan” och hon visar det i ett antal korta, effektiva episoder. Den kanadensisk-vietnamesiska författaren Kim Thúy, som är min favorit i den här kollektionen, suger tag i läsaren från första raden med historien om en pappa och mamma, tre barn och en katt. Hon ger faderns kärlek till modern, som tändes redan i tioårsåldern, kosmiska dimensioner. Och i snabba, lätta penseldrag berättar hon mannens livshistoria utifrån en position som jag tyvärr inte kan avslöja. En elegant miniatyr.

Och boxen som helhet? Ja, ett ovanligt njutbart sätt att fundera på hur man har det med sina medmänni­skor? Grannarna och de andra.

Bokbox. ”Grannar”

Box med nio berättelser av Aris Fioretos, Augustin­ Erba, Elsie ­Johansson, Josefine Klougart, Kim Thúy, Kjell Westö, Lars Norén, Lydia Davis och Merethe Lindström.

Omslag; Karin Mamma Andersson

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt