Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Maria Schottenius: Nu råder uppror bland kyrkomusikerna

Det blev ingen julefrid kring kyrkohandboken. Tvärtom. Nu cirkulerar ett upprop, som formar sig till ett uppror, bland Sveriges kyrkomusiker.

Det började med att ärkebiskop Antje Jackelén frågade Maria Löfberg, kyrkomusiker i Falkenberg, som skickade frågan vidare till sina kyrkomusikerkolleger:

”Ärkebiskop Antje Jackelén ställde en fråga till mig om alla kyrkomusiker är kritiska till att Handboksförslaget 2016 blir ny kyrkohandbok. Jag kan ju inte veta det, så om du, kyrkomusikerkollega, är kritisk, så låt Antje veta det och skriv på denna namninsamling.”

Hittills har drygt 400 kyrkomusiker undertecknat uppropet ”Kyrkomusiker kritiska till ny kyrkohandbok”, vilket nu närmar sig en fjärdedel av kyrkomusikerkåren.

Undertecknarna bifogar kommentarer som till exempel: ”Förslaget är utan verklighetsanknytning, en skrivbordsprodukt framtvingad av byråkrater.” och ”Trots att det finns flera serier att välja på känns mycket lite användbart.”

Experter står mot byråkrater, som uppenbarligen vill stänga dörren och få färdig kyrkohandboken, oavsett hur mycket kritik som framförs.

Man börjar därför ta till mer och mer drastiska metoder. Den pågående namninsamlingen bland kyrkomusiker är en. En annan är att en advokatbyrå kopplats in. Fallet handlar om ett dokument som professorn i kyrkomusik, Karin Nelson, begärde att få se som expert i Svenska kyrkans referensgrupp. Men hon nekades och av den anledningen avgick hon i början av december. (DN 6/12)

Jag har nu läst hennes kommentar där hon smular sönder förslaget till ny kyrkohandbok så som det är utformat. Hon skriver: ”Mitt svar är att nuvarande förslag är undermåligt, åtminstone vad gäller musiken där jag som musikalisk expert deltar i Revisionsgruppen.” Ett av hennes förslag (bra tycker jag) är att publicera materialet som en bilaga till den gamla kyrkohandboken, framställd med en helt annan omsorgsfullhet mellan 1968 och 1986.

Hon ställer sig också frågan varför man inte lyssnat till den kyrkomusikaliska expertis som kommit med remissvar och utlåtanden som säger att förslaget inte håller måttet?

En kyrkomusiker i södra Halland, Gustav Natt och Dag, försöker nu tillsammans med advokatbyrån Grönvall & Partners få ut det dokument som professor Folke Bohlin skrivit.

De har hittills fått nej. Svenska kyrkan vägrar lämna ut Bohlins kommentar med argumentet att det är en ”mellanprodukt”. Begäran avslagen alltså. Men beslutet är överklagat till ”Svenska kyrkans överklagandenämnd” med motargumentet att handlingen inte är en mellanprodukt, utan ”ett yttrande insänt av en extern aktör”.

En orsak till att inte Folke Bohlins material ”får” lämnas ut är att han under en månad (mars 2015) var uppdragstagare. När advokaten begärde ut kontraktet var det ensidigt undertecknat av Svenska kyrkan. Folke Bohlins namn står, men han har inte skrivit under.

O du gäckande skrift. Var finns det hemliga dokumentet? Och finns det fler undan gömda expertutlåtanden? Inlåsta i ett gravvalv under Uppsala domkyrka? Inkilade bakom en tegelplatta det västra tornvalvet vaktad av en man i kåpa?

Vem vill skriva tv-serien om slaget om den svenska kyrkohandboken?

Framför allt: Vem är det som så hett längtar efter denna sönderkritiserade kyrkohandbok, ratad av hela den svenska musikvärlden?

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.