Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/marten-blomkvist-ruben-ostlund-har-gatt-vidare-till-nasta-niva-i-filmhierarkin/

KULTUR

Mårten Blomkvist: Ruben Östlund har gått vidare till nästa nivå i filmhierarkin

Så blev Ruben Östlund på fredagkvällen diplomerad i Cannes. ”Turist” vann andra pris, juryns pris, i sidoserien Un certain regard.

Det blev väl en formell bekräftelse, fast det var redan innan klart att regissören i och med Cannes 2014 gått vidare till nästa nivå i den internationella filmhierarkin.

Seriens främsta pris gick till ”White god”, av Kornél Mundruczó och huvudsakligen ungersk fast med svenska medproducenter, om ett hundarnas uppror. Sedan flera dagar har ”Turist” – svensk premiär i höst – förutspåtts pris. När det inte blev det största framstod det nästan som en halv miss.

Dock tillkommer en viktig faktor: ”Turist” säljer. Den är hittills såld till 26 länder, förhandlingar med fler pågår. Filmen om en far som på skidsemester flyr en hotande lavin, och lämnar fru och barn i sticket, är tragisk och komisk, och mer lättillgänglig än tidigare Ruben Östlund-filmer.

Ingen av Östlunds tidigare filmer, som ”De ofrivilliga” (2008) och ”Play” (2011), har blivit denna sorts framgång. Här finns fortfarande en bister blick på mänsklig skröplighet, men ihop med mer – mycket mer – humor än tidigare. Plötsligt har Östlund och filmbolaget Plattform en film som når ut. Tillfrågad om något i reaktionerna på filmen överrumplat, sa Ruben Östlund att ”det som har överraskat är att den kommersiella branschen tycker så mycket om den”.

Första pressvisningen i Salle Debussy gjorde ”Turist” till en av de filmer man skulle se i Cannes. På marknaden, där filmer visas för filmköpare, har man fått sätta in flera extravisningar. De har, enligt producenten Erik Hemmendorff, ändå inte räckt till. Det har varit ”bidding war”, i flera fall har distributörer från ett land bjudit över varandra. Filmen är inbjuden till alla de stora festivalerna i USA. Agenter och andra hör av sig och vill representera och hjälpa till.

Just nu är Ruben Östlund ett namn. Fortsätter framgångarna att komma när filmen visas runt om i världen – det kan man aldrig veta – kan det bli mycket stort.

Köerna till visningarna för filminköpare har varit kaosartade. Vid en insisterade en upprörd kvinna på att få komma in, eftersom hon var filmens danska samproducent. Det var bara det att den hon vände sig till råkade vara filmens verkliga danska samproducent.

Sådana historier är också festivaltroféer, som kan visa sig vara värda mycket.

Här finns fortfarande en bister blick på mänsklig skröplighet, men ihop med mer – mycket mer – humor än tidigare.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt