Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Mårten Melin är barnens ­Stephen King

Mårten Melin ”Liksom helt magiskt” Rabén & Sjögren

Mårten Melins böcker har ofta magiska inslag, men det vore alldeles för begränsat att kalla honom fantasyförfattare. Dels skriver han också mycket annat, dels lyckas han på något sätt få sin magi att framstå som märkligt realistisk, även när det är troll och älvor, varulvar och djävulsdöttrar inblandade. Det blir inte en annan värld, det blir vår värld som man anar att den egentligen är, under den vardagliga ytan.

Få författare lyckas skriva ett enkelt språk utan att texten blir torftig, men Mårten Melins språk är dansande lätt och med en pigg otålighet som närmast rycker i texten: Framåt! Vad händer sen? Det är bland det roligaste man kan läsa just nu om man är i 9–12-årsåldern.

Det var Skogsbingelskolan som fick mig att sträcka vapen: en skola för mycket udda barn, som Mårten Melin skriver om i trilogin ”Förvandlad”, ”Jag är Love” och ”Pixis bok”. Kopplingen mellan ett otal magiska varelser och den annalkande tonårstidens hormoner är tydlig: Visst är det rätt besvärligt med varulvsdrifter och kärleksgudar, alla dessa känslor som bara överfaller en. Men det har sina fördelar också.

Den nya novellsamlingen ”Liksom helt magiskt” består av tolv korta historier, ordnade efter ett läsår men med helt olika personer och skeenden. Där finns pojken som Elina träffar, som verkar sitta i rullstol, där finns barnen i klätterställningen som beter sig så konstigt, där finns drömmarna som går att gå in i och möjligheten att bli en helt annan. De magiska inslagen är från alla håll och kanter: skräck, superhjälteförmågor och mytologi av alla sorter.

Han är som en Stephen King för barn, Mårten Melin, med en förmåga att plocka åt sig vad som helst från mytologi, serier och filmer om det kan lyfta en realistisk berättelse till nya höjder. Jamen om man nu tycker att det är outhärdligt trist att vara en städad liten plugghäst hela tiden då? Klart att man byter skepnad, det är ju det som behövs!

Mårten Melin är en sån författare som man växer in i: först läser man en av hans böcker med lätt förtjusning, sen läser man en till och vips! är man fast och måste läsa allt han någonsin har skrivit. Och det är förvånansvärt mycket, eftersom Mårten Melin skrivit en hel rad lättlästa böcker, diktsamlingar och barnböcker för 9–12-årsåldern.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.