Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 17:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/marthaler-far-sparken-men-vagrar-ga/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Marthaler får sparken men vägrar gå

TEATER. Den världsberömde regissören vid Schauspielhaus i Zürich, den i Schweiz födde Christoph Marthaler, måste lämna sin teater efter denna säsong. Teaterstyrelsen ger honom sparken. Beslutet, som offentliggjordes i helgen, har väckt ett ramaskri i det kulturella Schweiz och runt om i Europa.

Marthaler lyckades få Schauspielhaus till en tummelplats för ny och radikal scenkonst. Två gånger i rad valdes teatern till Årets teater av de tyskspråkiga kritikerna. Det har till och med varit folkomröstning i Zürich om Schauspielhaus skulle få större anslag. Folket röstade ja.

Men styrelsen anser teatern i dess nuvarande form vara för dyr och förklarar uppsägningen med de ständigt sjunkande åskådarsiffrorna och anför dessutom att Marthalers konstnärliga koncept inte kan föras vidare med de till buds stående ekonomiska medlen.

Rent tekniskt bryter styrelsen Marthalers femårskontrakt när de plötsligt hänvisar till en klausul att kontraktet får sägas upp efter tre år. Marthaler, numera även känd operaregissör, var bortrest i helgen och hittade uppsägningen oväntat i posten på måndagsmorgonen. Han har nu deklarerat: "De måste kasta ut mig, frivilligt går jag inte."

Marcus Boldemann

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt