Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/mediecenter-ska-motverka-hot-mot-journalister/

KULTUR

Mediecenter ska motverka hot mot journalister

Medier. För många kvinnliga journalister har trakasserier blivit vardag, vilket kan leda till självcensur och uteblivna granskningar. Regeringen har nu initierat ett internationellt mediecenter som ska stödja mediehus och journalister i arbetet mot hot och hat.

”För samhället och demokratin kan konsekvenserna bli allvarliga om rapporteringen om vissa ämnen och grupper uteblir till följd av hot.” Detta konstaterade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tidigare i år. Andra rapporter har visat att trakasserierna mot kvinnor ofta är av sexuell art, och att en tredjedel av kvinnliga opinionsbildare övervägt att sluta helt med journalistiken på grund av situationen.

Nu har regeringen gett Fojo media institute och Utrikespolitiska institutet i uppdrag att starta ett internationellt center som skall verka för ett fritt och öppet medieklimat. Centret skall bidra med kunskap kring hot och hat, samt hjälpa mediehus och journalister att motverka trakasserier och stötta utsatta. I oktober inleds en förstudie som ska vara färdig nästa år.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt