Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Medier står vid kanten av ett stup”

DN:s avslöjande om Mittmedias styrelses förslag har väckt stor uppmärksamhet. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är en av de många som oroas över situationen för svenska dagstidningar, och för konsekvenser krisen kan få för det demokratiska samhället.

– Det har skett en oerhört dramatisk utveckling när det gäller mediernas förutsättningar, och den är till och med mer dramatisk än vi kunde förutsätta när vi tillsatte medieutredningen, säger Alice Bah Kuhnke.

Hon menar dock att frågan om de förändrade förutsättningarna har varit prioriterad av regeringen sedan hon tillträdde. Bland annat har man tagit fram en ny presstödsproposition och tillsatt den medieutredning som, under ledning av utredare Anette Novak, ska ta fram ett förslag på strategi för regeringens mediepolitik.

Enligt kulturministern skulle en nedläggning av lokalredaktioner vara en stor fara för Sveriges demokrati.

– Det betyder inte enbart något för enskilda journalister eller för medier i stort. Det betyder något oerhört för den svenska demokratin. Det är redan så att vi under de senaste åren sett hur allt fler journalister tvingas lämna yrket, och allt fler lokala medier och kulturbilagor läggs ner. Det är en utveckling på ett starkt sluttande plan, och vi måste hantera detta för att säkra vårt demokratiska styrelseskick.

Hur hanterar ni frågan i dag?

– Genom att vara modiga nog att utmana det befintliga presstödssystemet, där pengarna inte kommit medierna till godo. Nästa steg blir att ta emot medieutredningen och hantera de förslag som tas upp där. Vi för en diskussion med svenska medier och med allmänheten om vår demokrati. Och inte minst tar vi diskussionen i Sveriges riksdag där jag hoppas att många av Sveriges partier förstår allvaret och kan lägga fram en tydlig politik för den svenska pressen och för mångfalden.

Händer det här tillräckligt snabbt?

– Det här händer as we speak, och det har pågått sedan jag tillträdde. Men vi hade behövt den här politiken långt tidigare.

Känner du dig orolig över situationen?

– Jag sov inte alls bra i natt, så mycket kan jag säga. Det här är oerhört oroväckande. Men det var som sagt inte nytt för mig att medierna i stort, och lokalmedier specifikt, står vid kanten av ett stup och det kommer att få konsekvenser för hela det demokratiska samtalet.

Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad, ett av Mittmedias flaggskepp och den tidning som utgjorde grunden när koncernen bildades 2003, säger till DN att hon inte tror att ägarna vill se en omställning till gratistidningar.

– Jag har jättesvårt att se att vi ska klara lokal journalistik med kvalitet och integritet om den inte är betald av våra läsare, på något sätt, säger hon.

Hur tolkar du då att det presenteras som ett av två huvudalternativ?

– Det är en väldigt mörk tid vi lever i för den betalda kvalitetsjournalistiken och jag tror att vi får se många smärtsamma beslut fram­över. Men jag tror att det kommer att vara en kombination av olika saker, och att så renodlat göra en total nedläggning som det här förespråkar, det ser jag inte som realistiskt.

Svenska journalistförbundets ordförande Jonas Nordling tror att Mittmedias diskussioner är lika de som förs i andra medieföretags styrelserum, utan att det kommer ut. Men han menar att en nedläggning av lokaltidningarna är ett allvarligt samhällsproblem.

– Mittmedias tidningar täcker in ställen som nästan ingen annan bevakar. Om nedskärningar i den här storleksordningen skulle bli verklighet skulle det slå ut stora delar av svensk lokaljournalistik.

Sigurd Allern, gästprofessor i journalistik vid Stockholms universitet, menar att Mittmedias alternativ visar att satsningen på digitala intäkter har varit en felaktig strategi:

– Att lyckas finansiera sig med digitalintäkter har visat sig vara en illusion, särskilt för lokaltidningar. Det här är tragedin med Mittmedias likvidationsstrategi, där de velat använda papperstidningen ensidigt som en mjölkko för att få pengar till det digitala, och samtidigt systematiskt undergrävt sina egna papperstidningars redaktionella resurser. Till slut har styrelsen uppdagat att strategin är ett fullständigt fiasko och valt att göra något – men nu har ju DN visat att de inte har någon alternativ strategi.

Han menar att det faktum att två större koncerner, Stampen och Mittmedia, är i kris visar att de inte lyckats hantera ett förändrat medie­landskap.

– Nu är två koncerner i akut trubbel, men av olika anledningar. Här får man se kritiskt på att man i stället för att göra det bästa av en svår situation har valt att göra det värsta av situationen. Det största problemet för båda dessa koncerners lokaltidningar är att de ätits upp av koncerner med farliga mediestrategier.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.