Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Minskad bokförsäljning när digitalformat ökar

Litteratur. Bokförsäljningen minskade med 4 procent under 2016, enligt ny statistik från Svenska förläggareföreningen. Anledningen är dels att det saknats riktigt stora succétitlar under året, men också att fler köper digitala böcker i stället för pappersböcker. De digitala formaten genererar nämligen mindre pengar till förlagen.

Försäljningen av barn- och ungdomsböcker ökar, men facklitteraturförsäljningen minskar. Och skönlitteraturen minskar mest – intäkterna för försäljningen av inbundna skönlitterära böcker minskar med 12 procent. Ljudböcker är dock på uppgång – försäljningen av nya digitala skönlitterära ljudböcker ökade med 39 procent under 2016.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.