Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 03:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/moore-ar-en-korkad-skitstovel/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

"Moore är en korkad skitstövel"

Ray Bradbury till attack mot Michael Moore. Titeln på Michael Moores nya film "Fahrenheit 9/11" är hämtad från romantiteln "Fahrenheit 451". DN:s Mårten Blomkvist ringde upp författaren Ray Bradbury och frågade om han känner sig hedrad. Det gör han definitivt inte.

DE SENASTE MÅNADERNA har det knappt gått en dag utan någon nyhet om Michael Moores film med titeln "Fahrenheit 9/11".

Men en sak har vi inte fått veta: Vad tycker Ray Bradbury om den saken

Det är ju titeln till Bradburys bok "Fahrenheit 451" som Moore anknutit till då han döpt sin kontroversiella anti-Bush-film.

I år 84-årige Bradburys bok från 1953 utspelar sig i en framtid då böcker är förbjudna. Brandmän rycker ut för att elda upp gömda böcker - Fahrenheit 451 är det gradtal vid vilket papper fattar eld.

Bradburys bok, som filmades av François Truffaut 1966, är en amerikansk "minor classic". Moores parallell är tydlig: 11 september-attackerna används i dag som Guy Montags och hans kollegers eldkastare i Bradburys roman.

Så vad tycker Bradbury

- Michael Moore är en korkad skitstövel, det är vad jag tycker om saken. Han stal min titel och bytte ut siffrorna utan att någonsin fråga mig om lov.

Har ni talat med honom

- Han är en förfärlig människa. Förfärlig människa.

Ray Bradbury tycker att Moore kan ta sin Guldpalm från Cannes och stoppa upp den någonstans, det framgick - även om Bradbury nog aldrig skulle uttrycka sig så - då DN i måndags nådde författaren i hans hem i Los Angeles. Det blev en åttaminutersintervju. Vad Bradbury anbelangar börjar och slutar historien om Moores film med att regissören är en tjuv och en lögnhals. Bradbury är inte intresserad av att diskutera eventuella konstnärliga friheter att anspela på berömda verk.

Man skulle kanske kunna tro att ni skulle kunna känna någon belåtenhet över att er titel var så berömd att han ville använda den, alludera på den ...

- Att han ville stjäla från mig, ja.

Det är bara stöld som ni ser det

- Människor gör så här hela tiden. Jag kommer på dem. Jag vill inte att han ska göra det.

Är ni oense med hans åsikt att ...

- Det har ingenting med saken att göra. Han skrev av min titel, det är vad som hände. Det har ingenting att göra med mina politiska åsikter.

Bradbury sa att han försökt få diskutera saken med Moore, men att regissören undvikit honom:

- Jag ringde hans bolag. De lovade att han skulle ringa mig samma eftermiddag, men det gjorde han inte.

När var det

- För några månader sen, när hans planer på filmen först blev kända.

Samtalet tycktes ändå glida in på politik när Bradbury tog upp att Moore fördärvat general Wesley Clarks chanser att bli demokraternas presidentkandidat. Som fler amerikanska kommentatorer menar Bradbury att Moores stöd till Clark blev en dödskyss när Clark inte tog avstånd från Moores påståenden att president Bush smitit från sin militärtjänstgöring.

- Han baktalade presidenten inför general Clark, och Clark lät honom göra det. Clark skulle ha sagt: "Säg inte så. Det är inte sant." Den dagen förlorade Clark chansen att bli president.

Jag förstår. Och ni stödde general Clark

- Nej. Jag stöder ärlighet.

Enligt Bradbury har andra frågat honom om Moores återbruk av titeln, men "jag vill inte ställa till en massa väsen om det":

- Jag avskyr all paparazzojournalistik som förekommer i dag. Om jag bara i all tysthet kunde få honom att byta titel, så vore det det bästa.

Tror ni det är möjligt, jag menar att filmen är väldigt känd under den titeln nu

- Vem bryr sig

Ingen kommer att se hans film, den är så gott som stendöd redan. Lägg av, ingen bryr sig.

Men den vann Guldpalmen i Cannes

- So what

Jag har vunnit priser på olika ställen och för det mesta är de meningslösa. Människorna där hatar oss, så de gav honom Guldpalmen. Det är ett meningslöst pris.

Här någonstans tyckte Bradbury att han pratat klart. Stöld är stöld. Det kan under inga omständigheter vara rätt att utnyttja en titel någon annan hittat på:

- Jag skulle i morgon dag kunna skriva en roman och kalla den "Borta med vinden", inte sant

Men jag gör det inte, för det skulle vara ohederligt.

Mer behövde inte sägas om saken:

- Skriv bara att Michael Moore är ohederlig och att jag inte på något vis vill förknippas med honom. Det räcker.

Bradbury svarade inte på om han planerade att driva saken vidare.

MÅRTEN BLOMKVIST

kultur@dn.se

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt