Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 19:23 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/nobelpristagaren-klar-redan-i-morgon/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nobelpristagaren klar redan i morgon

Llitteratur. Vem som får millenniets sista Nobelpris i litteratur tillkännages redan i morgon, torsdagen den 30 september. Svenska Akademien brukar avslöja Nobelpristagarens namn först i oktober, vilket måste innebära att ledamöterna är ovanligt överens i år.

- Om det inte vore så, skulle vi inte ha varit färdiga redan, bekräftar Horace Engdahl, Akademiens nya ständiga sekreterare.

Höstens första sammanträde inföll den 16 september och redan veckan därpå nåddes alltså enighet, eftersom det bara är ett formellt beslut som fattas på mötet före presskonferensen i morgon, torsdag.

Möjligen tyder det snabba beslutet på att det är ett namn som funnits med i diskussionerna länge. Men ledande frågor besvarar Horace Engdahl bara med ett lätt skratt:

- Det skall vara en överraskning, annars är det inget roligt!

Han har "lagom rampfeber" inför sin premiär i Stora Börssalen.

- Jag måste först pröva den hävdvunna ritualen innan jag eventuellt kan göra något eget.

Alltså öppnar Engdahl dörren precis klockan 13 och möter den samlade världspressen som själv mötte gårdagens besked med vilda spekulationer. Franska nyhetsbyrån AFP nämner enligt TT en lång rad namn: tjecken Milan Kundera (bosatt i Frankrike), marockanen Ben Jelloun (också bosatt i Frankrike), Michel Tournier och Jean Marie Le Clézio (fransmän båda) samt tysken Günter Grass , belgiern Hugo Klaus och nederländaren Cees Nooteboom.

Dessutom nämndes bland andra Sveriges Tomas Tranströmer och Danmarks Villy Sørensen.

Tyska DPA har däremot Günter Grass som första namn men nämner också den amerikanske rockpoeten Bob Dylan, som enligt byrån i Sverige ses som en "representant för den moderna masskulturen".

BIRGITTA RUBIN

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt