”Nu har jag Salander i mitt ­blodomlopp” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Nu har jag Salander i mitt ­blodomlopp”

David Lagercrantz är klar med ”Mannen som sökte sin skugga”, sin andra bok i Millenniumserien. Huvudpersonen Lisbeth Salander sitter i ett hårt kvinnofängelse när hon får reda på nya uppgifter om sitt förflutna.

I höst, närmare bestämt den 7 ­september, kommer ”Mannen som sökte sin skugga” ut över hela världen. Författare är, precis som i den föregående delen, David Lagercrantz.

Lisbeth Salander, som kommit att bli Millenniumseriens verkliga huvudperson, sitter i boken i fängelse för det barmhärtighetsbrott hon begick i ”Det som inte dödar oss”, och kämpar för att inte bli inblandad i fångarnas interna strider. Hennes före detta gode man Holger Palmgren och parhästen Mikael Blomkvist besöker henne med anledning av hennes dolda förflutna – ut nystas en historia om ”statliga övergrepp, hedersproblematik och de skuggor från barndomen som fortfarande jagar Lisbeth Salander”, enligt förlaget.

– Jag måste vara trogen Stieg Larssons universum, säger David Lagercrantz.

– Han svävar över mig hela tiden. Jag vet att anledningen till att det har gått så bra är att jag rider på hans framgång, hans skapelse. Det är ett oerhört ansvar att ha fått det här uppdraget, särskilt när trycket från utlandet är så stort, så det gäller att hitta en historia som håller. Till slut gjorde jag det.

Han kallar fängelset för ”en lämplig miljö för Lisbeth”, och har själv besökt den svenska klass 1-anstalten Hall inför skrivandet av boken.

– Man träffar ganska intressanta människor där, människor som både vill illa och vill utmana en sådan som Lisbeth. Jag har skapat ett väldigt hårt kvinnofängelse. Det var förlösande för mig att hitta den miljön.

David Lagercrantz säger att han var ”livrädd” inför publiceringen av ”Det som inte dödar oss”.

– Fallhöjden var otrolig.

Men han landade mjukt. Lagercrantz uppföljare till de Stieg Larsson-författade böckerna i Millennium­trilogin fick mestadels fina, om än lite klädsamt svala, recensioner i hela världen och sålde i sex miljoner exemplar över ett fyrtiotal länder.

När han nu gör sig redo för att dela sin andra Millennium-bok, den femte i serien, med världen är det med ett nyfunnet lugn.

– Jag har alltid svårt att komma i gång, tror att allt kommer gå åt helvete, men jag var oerhört mycket mindre ängslig den här gången och det gjorde skrivandet mer lustfyllt. När det gick så bra för ”Det som inte dödar oss” fick jag ett självförtroende som gjorde att jag vågade göra den här boken till min – senast hade jag kvantitetskomplex, Stieg Larsson skrev sådana tegelstenar, men den här gången har jag strukit och stramat upp på ett annat sätt.

Vad var du ängslig för?

– Det var ju så kontroversiellt. För mitt författarskap och för mitt förlag. Jag var skräckslagen för att inte kunna göra den världen rätt­visa. Jag var väldigt noga med att sätta mig in ordentligt i världen, förstå koderna, få grepp om framför allt den egendomliga men ­ytterst intressanta personen Lisbeth ­Salander. Nu har jag henne i mitt blodomlopp.

Jag frågar varför han vill skriva ­Millennium-böcker.

– Det enkla skälet är att jag blev besatt av karaktärerna – dels en medelålders journalist som jag kunde identifiera mig med, dels en gestalt som var mig helt fjärran, men som fascinerade mig i sin gåtfullhet. Jag förstod att det var viktigt, som att som journalist få ett jobb som allt står och faller med. Känslan av tyngd gjorde att jag lättade som författare. Det var det som gjorde att det gick så pass bra. Jag skrev med själ och hjärta.

Men efter ”Mannen som sökte sin skugga” blir det bara en bok till i serien, säger David Lagercrantz bestämt.

– Definitivt inte fler. Jag vill gå vidare, stå på egna ben. Många författare skriver samma bok gång på gång. All respekt åt dem, men jag vill göra nya saker nu.

3 böcker i Millenniumserien är skrivna av författaren Stieg Larsson, som gick bort 2004 – ”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden”, ”Luft­slottet som sprängdes”.

35 länder har hittills köpt rättig­heterna till ”Mannen som sökte sin skugga”.

6 miljoner exemplar sålde David Lagercrantz första uppföljare till ­Millenniumtrilogin.

7 september 2017 kommer ”Mannen som sökte sin skugga” på Norstedts förlag.

80 miljoner exemplar har Millenniumtrilogin sålt världen över.

David Lagercrantz.

David Lagercrantz (född 1962) är en svensk författare. Efter Millennium-trilogins (”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden”, ”Luftslottet som sprängdes”) originalförfattare Stieg Larssons bortgång tog han över uppdraget och en fjärde bok i serien, ”Det som inte dödar oss”, kom 2015.

Han har tidigare bland annat skrivit biografin ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” ihop med fotbollsspelaren.

”Mannen som sökte sin skugga” kommer på Norstedts förlag den 7 september 2017.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.