Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 23:39 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/ny-chef-vill-se-de-unga-i-sitt-hus/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ny chef vill se de unga i sitt hus

Av TOMAS LISINSKI

- Det är viktigt att de unga får en chans att uttrycka sin kreativitet konstruktivt. Annars är det risk att den tar sig uttryck i våld.

Christina Björk, ny chef för Kulturhuset i Stockholm, vill satsa på barn och ungdom. Gärna på aktiviteter där de själva är medverkande. På det sättet hoppas hon också att morgondagens män ska delta mer i kulturlivet, som i dag bärs upp av medelålders kvinnor.

- Det är viktigt att unga pojkar hittar andra uttrycksformer än våld. Jag vet en kille i Skärholmen som började spela teater. Efter skotten på Sturecompagniet sa han: Det kunde lika gärna ha varit jag som sköt, men jag hittade teatern i stället.

Christina Björk utsågs i måndags till Kulturhusets nya chef, ett jobb det brukar storma kring. Tjänstemännen på Stockholms kulturförvaltning ville ha kvar den nuvarande vikarierande chefen Eva Gesang-Karlström. De borgerliga kallar valet av Björk för en partipolitisk tillsättning. Hon är socialdemokrat.

- Det är ju bara löjligt. Jag skulle aldrig ta det här jobbet om jag inte visste att jag hade kompetens för det.

Textilkonstnär

Christina Björk är både konstnär och administratör i en och samma person. Det sägs vara en ovanlig kombination. Hon är utbildad textilformgivare på Konstfack, har arbetat som scenograf på Sveriges Television och Unga Klara, förmedlat kulturbistånd till Sydafrika via Riksutställningar och arbetar nu som biträdande utställningschef på Riksutställningar.

- Jag har utmärkta kontakter med Sydafrika och det hoppas jag få nytta av i det nya jobbet. Över huvud taget tycker jag det är viktigt att visa att det finns en kultur också utanför EU.

Idérik sägs hon vara. Det var just den egenskapen som gav henne jobbet, enligt kulturborgarrådet Tjia Torpe (s).

Har du några idéer om Kulturhusets framtid

- Jag är bra på att tänka konstruktivt och jag vet vad jag vill. Men det känns fel att säga något innan jag pratat med personalen på Kulturhuset. Där finns ju en enorm kompetens, jag är ju inte ensam.

Offentligt samtal

Men hon nämner vid flera tillfällen det offentliga samtalet, debatter av olika slag. De behöver inte handla om kulturpolitik utan kan vara diskussioner om stora samhällsfrågor.

- Sådana finns ju redan på Kulturhuset, men jag vill ha mera av det. Kulturhuset måste vara ett vitalt ställe, dit olika människor kan komma. Och det gör inget om det blir bråk.

Vad lägger du då i begreppet kultur

- Det måste få finnas både amatör- och professionell kultur. De ska befrukta varann. Men jag vill gärna poängtera att det är viktigt att det får finnas en smal, exklusiv avantgardekultur. Den behövs också.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt