Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 08:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/och-har-tar-google-mark/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Och här tar Google mark

Som vi berättade på förra uppslaget är Wave det senaste tillskottet i Googlefamiljen. Men var finns datorerna som utför alla dessa tjänster? ­Svaret är, inom kort, i finska Fredrikshamn.

Fredrikshamn. Gråvintern ligger tung över den finska hamnstaden Fredrikshamn (eller Hamina som staden heter på finska) några mil från ryska gränsen. Här, i ett nedlagt tidningspappersbruk, öppnar i år Google ett nytt datacenter som ska hantera allt från de beprövade tjänsterna som e-post och sökningar till nymodigheter som Wave.

Det är som ett tecken i tiden. I samma takt som papperstidningarna skär ned och pappersbruken stänger, så ersätts de med nya digitala medier. I Fredrikshamn sker växlingen i samma lokaler.

Pekka Kokkonen är pappersarbetare och arbetade i 48 år på bruket. Han var en av de 430 anställda som i fjol tvingades sluta när Stora Enso lade ned papperstillverkningen och sålde anläggningen till Google.

I flera månader har lokalerna stått tomma. Vägarna som tidigare trafikerades av tunga timmerlass från hela Finland är öde och vägskyltarna med namnet Stora Enso översnöade. I fabrikens huvudkontor som ritats av den finske arkitekten Alvar Aalto är det öde och mörkt.

Området är avspärrat som vore det en försvarsanläggning och Pekka Kokkonen stoppas därför vid centralvakten när han försöker komma in på sin gamla arbetsplats för att visa vad som finns kvar. Vid den nedfällda bommen pekar och berättar han var virket förr i världen kom in och pappersrullarna kom ut.

– Jag förstår inte vad de håller på med där inne. Kanske är det en amerikansk spionanläggning som de bygger. Vi befinner ju oss inte så långt från Ryssland, säger han med glimten i ögat.

Bitterheten är stor bland pappersarbetarna över att fabriken lades ned. Redan 2002 stängdes den äldsta av de tre stora pappersmaskinerna. Men några år senare tändes hoppet igen sedan Stora Enso satsade stort på att modernisera en av maskinerna och göra bruket till ett av de modernaste i Finland.

– Vi gjorde det bästa och billigaste pappret i Finland. Ändå lade bolaget ned tillverkningen. Vi tog kontakter ända upp i den finska regeringen för att söka hjälp. Men förgäves. Det var kalla handen överallt, berättar Pekka Kokkonen som under många år jobbat fackligt på bruket.

Effekterna av nedläggningen var som väntat, fallande huspriser och ökad arbetslöshet i Fredrikshamn.

Men i Fredrikshamn finns också ett hopp om att staden kanske blir ett nytt IT-centrum i Norden. Läget långt in i Finska viken är nämligen idealiskt för en stor dataserver. Här finns billig och stabil elenergi, tillgång till havsvatten för att kyla datorerna, billiga lokalkostnader, egen hamn för transporter och möjligheter att lägga ut egna fiberkablar på havsbotten som kan anslutas till de digitala motorvägarna som redan finns där.

– Google är hjärtligt välkommen till Fredrikshamn. Vi behöver ny teknik, nya initiativ och nya jobb här. Vi behöver framtidstro.

Det säger historieläraren Jyrkis Seppälä som bor i Fredrikshamn och arbetar i en mellanstadieskola intill den ryska gränsen.

– Om vi inte får de nya jobben här så kommer ungdomarna att flytta till storstäderna. Och då får vi som blir kvar ännu större problem.

Som mest arbetade 850 personer med att sköta de tre väldiga pappersmaskinerna. De klarade på den tiden att producera papper för kanske en halv miljon dagstidningar per dag samt ett stort antal böcker.

Nu ska 50 anställda på Googles nya datacentrum se till att ett par tusen sammankopplade servrar (som liknar enkla persondatorer) kan förse flera hundra miljoner användare i Finland, Ryssland, Baltikum och Norden med digitala tjänster. Google är mycket förtegen om vilka datacenter som gör vad och säger endast att sökningar på nätet, e-post med mera hanteras i ”datamolnet” vilket innebär att olika datacenter kan samverka. I den digitala världen är det viktigt att hålla nere väntetiderna. En sökning på Google tar till exempel i snitt 0,2 sekunder. Geografisk närhet innebär oftast digital snabbhet och det talar för att huvuddelen av Googles användare i Sverige får sina sökningar hanterade i Fredrikshamn.

Tung industri var förr detsamma som bolmande fabriker som slukade energi. Tjocka kraftledningarna drogs därför till bruket i Fredrikshamn vilket motsvarar elförsörjningen till en mellanstor stad. De nya IT-industrierna har inga rykande skorstenar men kräver lika mycket energi som de gamla fabrikerna för att driva och kyla sina dataservrar. Detta är en känslig fråga för Google som år 2007 lovade att vara ett koldioxidneutralt företag genom att köpa utsläppsrätter eller att använda förnyelsebar energi.

En enda sökning på Google förbrukar, enligt Google, energi som motsvarar 0,2 gram koldioxid. Med 25 miljoner sökningar per dygn i Sverige innebär det ett utsläpp på cirka 5 ton av skadliga växthusgaser. Det är detsamma som vad 750 personbilar släpper ut under samma tid.

Clas Barkman

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt