Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 01:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/och-tendenser-ar-inte-samma-sak-som-recensioner/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

... och tendenser är inte samma sak som recensioner

Verkställande direktör Sandmark blåser upp sig. I en kommentar till några av mina synpunkter på Göteborgs Stadsteaters spelår påstås att jag 25 juli skrev om en föreställning jag inte sett, Pontus Stenshälls uppsättning av ”Utvandrarna”. Det är en allvarlig men grundlös beskyllning.

Jag kritiserade inte ”en pjäs” som jag ”inte sett”. I en spelårsöversikt konstaterade jag en tendens. Den att Vilhelm Moberg är tillbaka när mygel, haverier och allmän feghet breder ut sig. Stenshälls ­uppsättning hade premiär i början av ­september i år. Den recenserade jag den 8 september.

Den delen av kommentaren är ovärdig en person med ambitioner på fältet.

Övrigt är svagt på annat sätt. Det ligger ingen motsättning i att för 40 år sedan vara kritisk mot en teater som i mycket försummade sin bildade medelklasspublik och en teater som i dag alltför ofta skojar sig fram med klassikermassaker. Som till exempel Sušas ”Körsbärsträdgården”.

”Alexandras odyssé” var ett misslyckande. Sandmark gömmer sig bakom en publik som enligt honom ”jublade varje kväll”. Sorry. Det är ett argument utan värde. Dess konsekvens: gärna kritik bara den är positiv.

Jag kritiserade inte ”en pjäs” som jag ” inte sett”. I en spelårs­översikt ­konstaterade jag en tendens.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt