Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 15:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/omsint-om-evigt-liv-mitt-emellan/

KULTUR

Ömsint om evigt liv mitt emellan

”Mina två mammor”

Regi: Jung Henin & Laurent Boilea

Manus: Jung Hening, Laurent Boilea. Röster: William Coryn, Cathy Boquet m fl. Längd: 1 tim 12 min (från 11 år).

Efter Koreakriget blev flera hundra tusen koreans­ka barn bortadopterade och spreds över världen. Jung föddes 1965 i Seoul och kom till en belgisk familj 1971, bland de få dokument som fanns om hans födelse stod det antecknat ”hudfärg: honungsfärgad”.

Den koreanskfödde pojken växte upp till tecknare och animatör. I ”Mina två mammor”, baserad på en serieroman (”Couleur de peau: miel” på franska), gör han en självbiografisk skildring av sitt liv.

”Mina två mammor” är en ömsint men i grunden osentimental berättelse om att växa upp i ett evigt ”mitt emellan”-läge där utsidan inte hänger ihop med insidan och vice versa – en verklighet som Jung förmodligen delar med så många andra adoptivbarn.

Han berättar om en tämligen idyllisk uppväxt i en barnrik familj men som ändå präglas av känslor av sorg och fantomsmärtor efter den biologiska mor som han aldrig lär känna och saknad från en kultur som han inte fått växa upp i. Filmen har franskt tal men är textad på svenska och blandar fint animerade bilder med super 8-filmer från den verklige Jungs uppväxt.

Det finns formmässigt ett visst släktskap med filmer som Marjane Satrapis ”Persepolis” eller israelen Ari Folmans ”Waltz with Bashir” men ”Mina två mammor” känns som en mer privat eller snarare personlig vittnesbörd som, utan att dra på politiska växlar, skildrar hur det är att växa upp i ett tillstånd där kärlek och saknad alltid är två sidor av samma mynt.

I ”Mina två mammor” gör koreanskfödde Jung en självbiografisk skildring av sitt liv.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt