Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 17:27 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/oskuldsfullt-snallt-och-praktigt-men-annika-herlitz-bitch-ar-briljant/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Oskuldsfullt, snällt och präktigt. Men Annika Herlitz bitch är briljant.

Musikal
”High School Musical” 
Av David Simpatico efter en tv-film med manus av Peter Barsocchini
Övers. Hugo Carlsson, Henrik ­Widegren
Regi: Eva Rydberg
Koreografi: Siân Playsted
Medverkande: Caroline Johansson Kuhmunen, David Lindgren, Annika Herlitz, Martin Redhe Nord m fl
Kapellmästare: Björn Claeson
Scen: Göta Lejon, Stockholm

Med gråvit scenografi och röda detaljer har Göta Lejons scen förvandlats till East High School i amerikanska Albuquerque. Musikalen ”High school musical” bygger på Disneys omåttligt populära TV-film med samma namn som nyligen fick en tredje uppföljare på bio alltmedan konceptet ynglat av sig till både scenmusikal och isshow.

Höstens uppsättning från Nöjesteatern i Malmö har nu flyttat till Stockholm och ”Idol”-generationen har fått sin egen barntillåtna ”Grease”. Lovet är slut och i korridorerna samlas såväl pluggisarna som det coola basketgänget. Troy – stjärnan i skolans lag Wildcats – har under vintersemestern lärt känna mattegeniet Gabriella – som är ny elev på skolan – men vill inte gärna låtsas om för polarna att de träffades under en karaoketävling. När det otippade paret ser ut att få huvudrollerna i skolans musikal stöter tonårsromantiken på hinder. För kompisar tycker att läget är bäst som det alltid har varit med rätt folk på rätt plats.

Alltsammans är så oskuldsfullt, snällt och präktigt att det kunde vara skrivet för mormors generation men här finns samtidigt tydliga karaktärer som är lätta att relatera till. ”I teaterns värld är allting möjligt”, säger Rigmor Grönwalls lödiga dramalärare Fröken Darbus. Och välvilligt kan man se det som en musikal med budskapet att man ska våga vara sig själv. Mindre välvilligt är det ett oändligt uppradande av klichéer och stereotyper. Radioprataren Jack Scott är dessutom ett olidligt inslag av fars som känns förutsägbart för Eva Rydbergs regi.

Då är det nästan lättare att ta filmversionen för vad den är – en plastig Disneykaramell. Men visst finns det hits – kanske allra tydligast under extranumrens medley med originalversionerna på engelska. Musiken landar mellan hejar­klacksramsor och tonårspop. Låtarna bygger oftast mer på rytm än melodi men särskilt snyggt blir det när ett sångnummer växer fram ur studsandet från basketbollar till sportigt koreograferad dans. Och styrkan ligger framför allt i musikalens färgstarka och medryckande ensemblenummer. För i ”High school musical” finns inga stora namn men däremot ett knippe unga talanger.

Att de två antagonisterna övertygar mest beror möjligen på att tillgjordheten redan är inskriven i deras karaktärer. Men i synnerhet Annika Herlitz är faktiskt briljant som den odrägliga bitchen Sharpay, flankerad av tvillingbrorsan Ryan (Martin Redhe Nord). Däremot har huvudrollsparet Troy (David Lindgren) och Gabriella (Caroline Johansson Kuhmunen) svårt att nå ända fram och riktigt beröra i förtroliga stunder. Också fast de blommar ut bättre i andra akten med lovande musikalröster i duetterna.

Johanna Paulsson

scen@dn.se

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt