”Otroligt roligt med tanke på att Scheja varit min lärare” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Otroligt roligt med tanke på att Scheja varit min lärare”

Den 14 februari ska ett pianoverk för Staffan Scheja av Jacob Mühlrad uppföras på Konstakademien – av Staffan Scheja.

1 Berätta, Jacob Mühlrad, hur kommer det sig?

– Staffan beställde verket av mig i våras. Det känns otroligt roligt med tanke på att han för fyra år sedan var min lärare. Att skriva för en så fantastisk pianist har varit en utmaning. Verket fokuserar på förgängelseprocessen i en ton som slås an på en pianosträng för att sedan dö ut.  Jag har kommit på ett sätt att med hjälp av en elektronisk magnet inne i flygeln sätta an strängen utan anslag och föreviga tonen. 

2 Sedan har du fått en beställning från Berwaldhallens chamber unplugged-serie inför hösten 2015. Vet du vad du ska skriva?

– Solofagottisten Fredrik Ekdahl beställde ett verk för solofagott och stråktrio för musikerna Christian Svarfar, Eriika Nylund och Johannes Rostamo. Jag vill måla färgsprakande klangmoln med stråkarna medan fagotten kommer att rappa och rimma. Undrar man hur det låter får man gärna komma dit och lyssna. 

3 Gör du ännu fler stycken?

Jag skriver även på ett verk för Blåsarsymfonikerna som uruppförs i april på Musikaliska, Nybrokajen och så Norrbotten Neo som uruppförs i april på Forum i Stockholm.

Verket för blåsarsymfonikerna bygger på ritualen vid det judiska nyåret, då man blåser i ett vädurshorn för att inspirera till goda gärningar. Den väldigt penetrerande tonen är orkestrerad i orkesterns olika färger. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.