Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 19:57 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/pahitten-tar-udden-av-invandningarna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Påhitten tar udden av invändningarna

RECENSION SHOW

Håkan Berg och Micke Svahn

Scen: Wallmans salonger, söndagar

Vem är han, denne Håkan Berg som blåser rent bland de muggiga sammetsdraperierna på Wallmans salonger

Har han dålig syn

Kan han trolla

Sjunger han inte ganska bra

Stukade han verkligen sin tumme i den sista numrets hysteriska kaos

Det börjar en aning trevande: Håkan Berg, svettig i glasögon, slips, nylonskjorta och terylenbyxor, stökar runt på scenen och försöker få i gång sin show. På gränsen till pinsamt, klassens bufflige fixare ska ha sin roliga timme.

Ur Vardagsfakiren, som borstar tänderna med Kalles kaviar och går barfota på legobitar, vecklas det ut en rad personager. Vilken av dem som är den verklige Håkan Berg lämnas vi i ovisshet om. Han dricker sin allt i ett-uppfinning: Sill och vodka i samma burk. Det gör ont bara att titta på. Han gör svensk ädelbuskis med gästartisten Olle Sarri. Han spelar dockteater med en bulle och demonsterar sin egen allsångsmaskin. Mycket går åt helvete på ett väldigt roligt sätt. Det glider, det kränger. Han manövrerar likt en kaospilot mellan äckel, väl kalkylerade nummer och slumpfaktorn.

En del är bara dumt, som några enstaka brudskämt. Men invändningarna dränks i den stormflod av påhitt som Håkan Berg vräker över oss. En sliten scotchbrite blir det absurdas främsta verktyg.

Så kommer han in, snygg och välkammad som svartklädd smörsångare och sjunger till skickligt ackompanjemang av Micke Svahn vid flygeln Sinatraklassikern "The Lady is a Tramp". Hur ska vi nu förhålla oss till denna plötsliga romantik

Men så börjar det rasa. Jag vill inte avslöja v a d som rasar, men det blir värre under "Fly me to the Moon" och de sista raderna av "My Way" sjunger han liggande på golvet hopplöst intrasslad.

En äkta absurdist och dekonstruktör som plockar sönder den pompösa moderna världen åt oss. Jag kommer att tänka på oförskämdheten och gränslösheten hos en Groucho Marx och en Tommy Cooper, det misslyckade trolleritrickets mästare.

BETTY SKAWONIUS

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt