Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 02:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/palmepristagare-stoppades-pa-flyget/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Palmepristagare stoppades på flyget

Den iranska medborgarrättsaktivisten Parvin Ardalan stoppas från att ta emot Olof Palme-priset i Sverige. I går tvingades hon av det flygplan som skulle ha fört henne från Teheran till Stockholm.

– Det är med stor förvåning vi tar emot det här beskedet, säger Pierre Schori, ordförande i Olof Palmes minnesfond. Det här är inget pris som är riktat mot Iran och Irans folk, det hedrar en enskild individ som är patriot och kämpar för mänskliga rättigheter i sitt land.

Beslutet den 13 februari att tilldela Parvin Ardalan årets Olof Palme-pris väckte stor glädje både internationellt och bland Ardalans meningsfränder i Iran. I mer än ett decennium har hon fört en tuff kamp för iranska kvinnors rättigheter.

Tidigt i går morse skulle hon ha rest med Air France från Teheran till Sverige. Olof Palme-­priset delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 6 mars och tanken var att hon skulle hinna vara här ett par dagar i förväg. Hon passerade säkerhetskontrollen utan problem och hade hunnit sätta sig på planet när hennes namn plötsligt ropades upp i högtalarna.

– En civilklädd man och en flygplatsvakt krävde att jag skulle resa på mig och lämna flygplanet. De hävdade att jag reste illegalt, att jag var förbjuden av domstolen att resa utomlands, berättar Parvin Ardalan på telefon från Teheran.

Piloterna på flyget protesterade mot avvisningen, eftersom Ardalan redan befann sig på planet. Men protesterna hjälpte inte och hon valde efter en stund själv att lämna flyget för att inte försätta de andra passagerarna i en besvärlig situation.

Parvin Ardalan befinner sig nu i säkerhet i Iran, hon har inte fängslats, men hennes pass har beslag­tagits. Hon tror själv inte att hon kan få komma till Sverige nu.

– Nej, det kan jag inte. Jag är mycket ledsen för det eftersom priset kommer från en välkänd och självständig fond och bär namnet på en man som ägnade sitt liv åt mänskliga rättigheter, säger hon.

Är du orolig för din egen säkerhet?

– Det är ingen mening med att vara rädd. Det vi gör är inte olagligt, det är inte revolutionärt eller våldsamt, allt vi gör är fredligt. Jag är inte rädd eftersom jag vet att det vi gör är rätt.

Fataneh Farahani, forskare vid Stockholms universitet och en av Parvin Ardalans kontaktpersoner i Sverige, är förvånad.

– Det är en desperat åtgärd. Det visar hur central kvinnofrågan och jämställdhetsfrågan är i Iran. Regimens kvinnofientliga regler ligger i kärnan av dess existens.

Olof Palmes minnesfond har ännu inte gett upp hoppet om att Parvin Ardalan ska kunna komma. Pierre Schori har kontaktat den iranska ambassaden för att få ett besked om varför hon har stoppats.

– Vi utgår från att de låter henne komma till ceremonin på torsdag, vi kommer att genomföra den.

Hur tolkar ni de iranska myndigheternas agerande?

– Det går inte att tolka eftersom vi inte har fått någon förklaring. Men vi söker kontakt med dem för att förklara att det här är ett pris som har getts till Kofi Annan och Hanan Ashrawi, människor som står upp för mänskliga rättigheter. Det är aldrig riktat mot något land, utan är till för att hedra människor som står på rätt sida, så att säga.

Sara Ullberg

sara.ullberg@dn.se 08-738 12 97

Läs också Penordföranden Björn Linnells kommentar på sid 4.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt