Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 14:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/poetiska-insektperspektiv-fran-finland/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Poetiska insektperspektiv från Finland

Henrik Håkanssons nya film ”The beetle” handlar om en utrotningshotad skalbagge som endast lever i Finland. Det är ett stort beställningsverk för den finska nutidskonstfestivalen Ihme (mirakel på svenska). Festivalen, som i dagarna fyller tio år, för ut internationell nutidskonst i det offentliga rummet. Hittills har bland annat kända namn som Matthew Barney, Antony Gormley, Susan Philipsz, Christian Boltanski och Theaster Gates genomfört offentliga konstprojekt i Helsingfors. 

Håkansson blev tillfrågad för två år sedan och valde då uttryckligen att fokusera på något lokalt. Via den finska insektforskaren Jyrki Muona fick han reda på en utrotningshotad skalbagge, den under en centimeter långa halvknäpparen Hylochares cruentatus, som endast förekommer i litet område i Vanda, strax utanför Helsingfors. 

I den drygt timslånga, minimalistiskt filmen är det möjligt att ­observera skalbaggen i slow ­motion, dislokaliserad från sin naturliga omgivning. Håkansson, som i över 25 år har arbetat med naturfrågor och utforskat allt från kongoskalbaggar, trädgrodor och bananflugor, har nu för första gången lagt till musik och voiceover i sin film. Den experimentella musikern Mika Vainios effektfulla ljudspår betonar på ett fint sätt skalbaggens sätt att vara. Man kan bland annat ta del av skalbaggens abrupta hopp upp till 5 000 gånger långsammare än i verkligheten. 

Håkanssons film dryftar läget i världen ur en insekts synvinkel samtidigt som han får oss att stanna upp och se det stora i det lilla. ­Bildspråket är poetiskt och för också tankarna till bland annat Wittgensteins skalbagge i en låda, Kafkas ”Förvandlingen” och en vilja att fly för att se en annan sida av världen.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt