Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 04:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/prisad-for-bok-om-exiltillvaro/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Prisad för bok om exiltillvaro

Författaren Maria Zennström har fått Borås Tidnings debutantpris för romanen "Katarinas sovjetiska upplevelser". Priset är en av landets största litterära utmärkelser och ger förutom äran 100 000 kronor.

ENLIGT JURYNS MOTIVERING är "Katarinas sovjetiska upplevelser" en "mycket formmedveten skildring av av en exiltillvaro i Sovjetunionen strax före dess fall". Boken skildrar den unga svensk-ryskan Katarina som åker till mostern Elsa i S:t Petersburg och senare går på filmskola i Moskva. En parallell till Maria Zennströms eget liv.

- Jag hade nog blivit författare även om jag inte åkt till Ryssland, men inte en så lyrisk författare. Det uppstår någon slags intressant friktion när man åker bort och saker möts. Det ryska har dessutom varit lite hemligt i min familj, och väldigt laddat för mig.

Zennström utbildade sig liksom bokens alter ego till filmregissör i Moskva, något som hon säger påverkat hennes skrivande.

- Allting jag lärt mig om filmberättande har jag använt i den här boken. Den är uppbyggd i bilder, även om jag skapat dem i ord. När jag gjort kompositionen har jag nog tänkt som när man klipper en film, även om jag gjort det omedvetet.

Innebär den här bekräftelsen att du blir författare och inte filmare

- I princip har jag känt mig som författare ganska länge. Däremot ska jag göra klart min examensfilm från filmhögskolan i år, eftersom det finns en speciell mening med att göra klart gamla saker.

Hur länge arbetade du med boken

- Jag har skrivit på boken i sex år, och arbetat med bara kompositionen i ett år. Men den allra äldsta texten är över 15 år gammal. Jag är nog en ganska långsam person.

Omslaget till "Katarinas sovjetiska upplevelser" har en ovanlig utformning, i präglad röd papp. Dessutom har Zennström gett ut en cd där hon läser ur texten till musik och ljud, och med en film av Per Zennström. Är det det som krävs för att marknadsföra sig själv som debuterande författare

- Det ställs nog inga krav - det är mina egna initiativ. Den yttre formen på boken är viktig för innehållets skull. Omslaget blir en slags läsanvisning.

Maria Zennström har just skrivit färdigt en text år Radioteatern. Den texten kommer att utvecklas och ligga till grund för nästa bok.

Petter Olofsson

petter.olofsson@dn.se

08-738 11 59

Rikligt belönad. Maria Zennström applåderas när hon mottar Borås Tidnings debutantpris på 100 000 kronor.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt