Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Så bygger Daniel Ek musikens framtid

Fyra år efter att Spotify lanserades står den svenske grundaren och vd:n Daniel Ek på toppen. Han är en av världens mest inflytelserika enligt Time, musikbranschens viktigaste enligt Forbes, och han är lika rik som David Beckham. DN:s Martin Gelin träffade honom i New York för ett samtal om Spotifys – och musikens – framtid. ”Sen är det roligt att se vad folk lyssnar på när klockan blir efter tio på fredagkvällar. Då är det Barry White och Marvin Gaye som sticker upp. Vi är med när det händer.”
Daniel Ek och Spotify

Född: 21 februari 1983

Utbildning: IT-gymnasiet i Sundbyberg och två månader ingenjörsutbildning på KTH innan han hoppade av.

Bakgrund: Växte upp i Rågsved i södra Stockholm och började redan i högstadiet ta betalt för att skapa hemsidor. Som 23-åring blev han mångmiljonär efter att ha utvecklat en rad systemlösningar för bolaget TradeDoubler.

2006 grundade Daniel Ek tillsammans med Martin Lorentzon musiktjänsten Spotify, som lanserades 2008. Det är en tjänst som låter användaren lyssna på musik på nätet, antingen gratis med reklamavbrott eller genom att betala en månadsavgift för att slippa reklamen.

I dag finns Spotify för en mängd olika operativsystem och enheter, bland annat mobiltelefoner. Sommaren 2011 lanserades Spotify i USA efter att ha försenats flera gånger. Tjänsten är nu tillgänglig i drygt ett 20-tal länder.

Spotify i siffror

15 miljoner användare hade Spotify i augusti 2012. Fyra miljoner av dem var månadsbetalande användare.

200 gånger måste en låt lyssnas på Spotify för att artisten ska få lika mycket betalt som om låten köps på till exempel Itunes.

18 miljoner låtar fanns att lyssna på i juli 2011 på Spotify. Katalogen utökas ständigt.

80 år, minst, skulle det ta för en person att lyssna igenom samtliga låtar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.