Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sagan om den totala hängivenheten

FAKTA/John Ronald Reuel Tolkien

+ Han levde 1892-1973.

+ Professor i fornengelska vid Oxford.

+ Berättade sagan om Bilbo för sina barn, blev uppmanad att skriva ner den och publicerade "Bilbo - en hobbits äventyr" 1937.

+ Den fristående fortsättningen - "Sagan om ringen", "Sagan om de två tornen" och "Sagan om konungens återkomst" (1954-1956) - är mörkare och mer vuxen till stilen.

+ Trilogin om härskarringen upptäcktes och älskades av studentgenerationen under 60- och 70-talen och lade grunden för den moderna fantasylitteraturen.

+ Tolkien fortsatte i flera böcker att utveckla den keltiskt influerade mytologin runt sagornas Midgård - mest omfattande i boken "Silmarillion" (1977).

+ Många har lockats att överföra trilogin om härskarringen till andra medier: serier, datorspel, rollspel, teater och film. En lyckad iscensättning var den svenska Radioteaterns sommarföljetong 1995, som engagerade en stor del av den svenska skådespelareliten och var teaterns största projekt någonsin.

CANNES. För nära 3 miljarder kronor har Peter Jackson gjutit liv i Tolkiens magiska saga om gott och ont, lojal vänskap och människans förhållande till teknik. En första glimt har visats på filmfestivalen i Cannes - med hoberna på plats.

TOLKIENHYPEN HAR börjat. Medan världens Tolkienfundamentalister biter på naglarna, firar hoberna med ett svindyrt party på ett slott utanför Cannes. I kväll minglar de med alver, orcher och alldeles vanliga branschdjur på en medeltidsfest som borde vara rollspelarnas paradis. Filmens huvupersoner har flugits in från hela världen - från den amerikanske tonårspojken Elijah Wood som spelar den unge ringbäraren Frodo till den brittiske Shakespeareveteranen Ian McKellan som gör supertrollkarlen Gandalf.

För att visa musklerna och få fjutt på den stora pr-brasan har filmbolaget satsat 20 miljoner kronor på att lansera sitt megaprojekt mitt under Cannes-festivalen - trots att den första filmen inte ens är färdig. Först den 19 december kommer 10 000 kopior att gå upp samtidigt över hela världen i den största filmpremiär som världen skådat.

- Helt klart är att "Sagan om ringen" kommer att få filmhistoriens rekordöppning, men om det blir större än så får vi ju se, säger Ian McKellan med segervisst lugn och drar ytterligare ett halsbloss i slow-motion

- Tolkien har tittat ner från himlen på det här projektet hela tiden. Hängivenheten mot honom var lika stor som mot regissören.

Det vilar en frireligiös anda över hela "Ringen"-ensemblen när de tar emot i en sydfransk slottsidyll med panoramavy över hela Cannesbukten.

Liv Tyler, Christopher Lee, Viggo Mortensen och John Rhys-Davies är hängivna. Till och med bossarna från New Line Cinema har något saligt i blicken trots att firmans framtid är satt på spel. För hela 2,7 miljarder kronor har den nyzeeländska regissören Peter Jackson fått leva ut sin gamla pojkdröm. Ironiskt nog är det just det som Tolkien varnade för - maskiner och hypermodern teknologi - som gjort det möjligt att göra den berömda Oxfordprofessorns fantasifoster rättvisa.

En 25 minuter lång smygtitt från de tre filmerna har imponerat stort på en skara utvalda journalister från hela världen. Faktum är att "Sagan om ringen" har ett fantastiskt visuellt utseende i en smakfull blandning av fantasilandskap och medeltida diskbänksrealism.

- Först nu har det varit möjligt att göra Tolkien rättvisa på film. Detta är inte en film gjord för fans, utan en film av fans, säger Peter Jackson som med sin krulliga medeltidsfrissa och sin satta lilla figur själv skulle kunna extraknäcka som hobstatist.

Fast frågan är om det räcker för att övertyga Tolkienfansen. Att boken ofta utropats till "århundratets bok" och tryckts i 100 miljoner exemplar inger vissa förväntningar - på gott och ont. Intresset är enormt - samtidigt måste filmatiseringen av fantasygenrens dödahavsrulle motsvara förväntningarna hos de inbitna fansen.

- Vi kan inte göra en film för alla. Vi har försökt göra en film för dem som läst boken för 20 år sedan, de mest besatta fansen som läser om böckerna varje år kommer förstås att se stora saker som vi utelämnat eller ändrat. Det är en ganska komplicerad bok och vi har försökt att göra den tillgänglig för dem som inte har läst boken, säger Peter Jackson som spelat in alla tre delarna samtidigt.

- Något annat vore oansvarigt. Det tar tre delar innan Frodo och Sam når Domedagsberget. Vi ville inte göra om det som hände med Ralph Bakshis animerade version på 70-talet, som aldrig fick någon fortsättning, förklarar Jackson.

Han beskriver det som en militär operation som pågick i 14 månader på Nya Zeeland. För att ro den i hamn krävdes ett team på 2 000 personer, stundvis över 20 000 statister och dessutom latexmaskiner som spottade ut mr Spock-öron till hoberna dygnet runt.

Trots att Tolkiens tankegods är basen för hela fantasyindustrin, så vill inte Jackson sätta någon fantasyetikett på filmen.

- Jag kände att "fantasy" var ett farligt ord, eftersom det kan vara lite kliniskt. Jag ville göra en mycket mer realistisk film där karaktärerna har lort under naglarna. Vi behandlade "Sagan om ringen" som en historisk film. Tolkien skapade en egen mytologi för England som inte fanns på samma sätt som antiken för grekerna. Vi gjorde research som om det handlade om en värld som funnits på riktigt - och till slut verkade det självklart för alla att hoberna verkligen har funnits.

På Franska rivieran är det gott om dem - även om de bytt mantlarna mot läderjackor och dyra märkesskjortor. Elijah Wood (Frodo), Sean Astin (Sam), Billy Boyd (Pippin) och Dominic Monagham (Merry) är filmvärldens svar på popvärldens pojkband - men verkar tajtare än Westlife, NKTOB och Back Street Boys tillsammans. De säger att den långa inspelningen har fört dem samman "för resten av livet" och klappar varandra ömt under hela pressmötet. Sam sköter det mesta av snacket, medan svärmorsdrömmen Frodo mest tittar på med sin allvarliga, polarblå blick och mest fyller i med uttryck som "enorm passion", "unika karaktärer" och "tidlös bok". Sean Astin jämför Tolkien med sin favoritbok - Voltaires "Candide". Fast det dröjde innan han blev frälst:

- Jag gick ut UCLA med examen i historia och amerikansk litteratur - med toppbetyg - och hade aldrig ens hört talas om boken. Men förmodligen var jag inte redo för Tolkien.

Nicholas Wennö

nicholas.wenno@dn.se

08-738 21 61

Omringade hober. De unga skådespelarna är filmvärldens svar på popvärldens pojkband. De säger att den långa inspelningen har fört dem samman "för resten av livet".

Trollkarlen Gandalf spelas av Ian McKellan. Det vilar en frireligiös anda över hela "Ringen"-ensemblen

Orcher attackerar. Filmen är en blandning av fantasilandskap och medeltida diskbänksrealism.