Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 12:16 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/shakespearetolkare-en-blick-och-en-gest-sager-allt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Shakespearetolkare: En blick och en gest säger allt

FAKTA/Eimuntas Nekrosius

+ Född 1952.

+ Gick ut Lunacharskijinstitutet för teaterkonst i Moskva 1978.

+ Konstnärlig ledare för Vilnuis statliga ungdomsteater 1978-1991.

+ Konstnärligt ansvarig för Litauens internationella teaterfestival, LIFE, 1991-1998.

+ Bildar Menofortas 1998.

+ Har bland annat regisserat verk av Tjechov, Shakespeare, Gogol, Pusjkin och Ajtmatov.

+ Har lett workshops i Italien och Frankrike, startar en egen i Vilnius hösten 2002.

+ Har fått ett flertal inhemska och utländska utmärkelser för sina föreställningar.

+ "Hamlet" spelas på Stockholms stadsteater den 27, 28 och 29 maj.

Litauern Nekrosius vill regissera nya personer som kan överraska honom och han kommunicerar med så få ord som möjligt.

DET ÄR BARA SÅ att Shakespeare är världens bästa dramatiker, det finns ingen bättre, säger den litauiske regissören Eimuntas Nekrosius och tillägger att ingen regissör i världen kan besvara eller ens ta upp alla de frågor Shakespeare blottlägger i "Hamlet": varje uttolkare i varje tid förmår bara gestalta en bråkdel av deras oändliga rikedom.

- William Shakespeare skrev "Hamlet" många år i förtid, säger han.

Den litauiske rocksångaren Andrius Mamontovas spelar prinsen i hans uppsättning. Föreställningen, som visats på festivaler världen runt i fyra år nu, har väckt begeistring men också ursinne hos enskilda kritiker som menat att Nekrosius gått för långt i sin oförutsägbara tolkning av "Hamlet".

1998 grundade Nekrotius teaterstudion Menofortas. Här har han satt upp: "Hamlet", "Macbeth" och "Othello". Att det blivit tre Shakespearetragedier i svit säger han är en ren slump: något Shakespearetema hade han inte planerat från början. Men har man att göra med världens bästa dramatiker, så ...

De tre Shakespeareuppsättningarna är på ständiga turnéer. I hemstaden Vilnius spelar Menofortas sällan, men nyligen spelades en enda föreställning av "Othello" där, som jag hade tillfälle att se. En mäktig och dynamisk föreställning med en nervös frenesi som går igen i allt: i spelet, i maktstrukturerna och i musiken.

I sina uppsättningar associerar Nekrosius alltid till de fyra elementen eld, vatten, luft och jord och hans förkärlek för rostiga maskiner och maskindelar är omvittnad. Han söker sig i såväl spel som scenografi till det som är grovt, rått och oslipat, "som den atmosfär Shakespeare skapar mellan raderna i sina pjäser". Själv är han uppvuxen på landet nära havet och betraktar sig som en landsortsbo på tillfälligt besök i staden. Det flitiga användandet av de fyra elementen är till en del en hälsning till hans ursprung men också en association till det elementen en gång tillsammans representerade: de fyra ämnen världsalltet var uppbyggt av.

Nekrosius arbetar gärna med utövare av andra sceniska genrer. I "Othello" spelas till exempel Desdemona och Jago av Egle Spokaite som är dansös vid operan i Vilnius och Rolandas Kazlas som är en av Litauens populäraste komiker.

Och i "Hamlet" spelas prinsen av Andrius Mamontovas, som är Litauens populäraste rocksångare. Han berättar att Nekrosius ringde honom för snart fem år sedan, av en slump på hans födelsedag, och frågade om de kunde ta en kopp kaffe tillsammans.

- Först trodde jag att han ville ha mig med som musiker, det tog en stund innan jag fattade att han ville ha mig som Hamlet. Det var mitt livs bästa födelsedagspresent!

Han sade ja, utan att tveka:

- Jag var inte rädd. Om han trodde på mig så varför skulle inte jag kunna spela Hamlet. Han sade att man inte kan lära sig att spela Hamlet, "han måste finnas i dig".

Andrius Mamontovas hade varken läst pjäsen eller sett den på scen innan, vilket gav honom en chans att utforska sin rollfigur utan förebilder.

- Hamlet är ett litet barn, inte helt ansvarig för vad han gör. Han är desperat och impulsiv och han sörjer djupt, säger han.

Att arbeta tillsammans med Nekrosius har satt djupa spår hos honom. De repeterade under nio månader, sju timmar om dagen.

- Nekrosius prövar en mängd idéer och går djupt, djupt ner i varje ord i texten. Han ställer frågor, han undersöker allt, scenen blir ett laboratorium, men han är hela tiden trogen sin ursprungliga vision. Han läser och tar till sig så mycket att hans huvud borde explodera.

- Han är en av mina viktigaste lärare.

Nekrosius tystlåtenhet är legendarisk, och Andrius Mamontovas säger att det tog sin tid innan han förstod att ett ögonkast och en gest kunde rymma tolkningen av en hel scen.

Nekrosius gillar att arbeta med nya människor som kan göra oförutsägbara saker och överraska. När han väljer vilka han vill samarbeta med utgår han helt från personligheten. Ofta söker han sig till personligheter ingen annan skulle acceptera.

- Ett träd som växer kan vara risigt och knotigt men det är alltid vackrare än ett som klippts och tuktats, säger han.

Calle Pauli

calle.pauli@dn.se

08-738 21 33

På ständig turné. Litauern Eimuntas Nekrosius "Hamlet"-uppsättning spelas tre kvällar på Stadsteatern i Stockholm, med start i dag. FOTO: DMITRIJ MATVEJEV

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt