Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 15:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/siri-hustvedt-och-peter-esterhazy-till-bokmassan/

KULTUR

Siri Hustvedt och Peter ­Esterházy till Bokmässan

Brasilien står i fokus under sommarens fotbolls-VM och så även när Bokmässan 30-årsjubilerar i höst. Författaren Fredrik ­Ekelund tror att det äntligen är dags för litteratur på portugisiska och kliva ut ur skuggan av det spanska språket.

– Jag älskar Brasilien. Det föddes med kärleken till fotbollen, men med åren upptäckt landets rika litteratur, säger Ekelund. Bland hans favoriter finns Michel Laub, Daniel Galera och Vanessa Bárbara, som kommer till Bokmässan.

Bland de 800 författare som gästar Bok­mässan under jubileumsåret märks Siri Hustvedt, Conn Igulden och Péter Esterházy. I det i vanlig ordning digra seminarie­programmet finns svenska namn som Klas Östergren, John Ajvide Lindqvist och Majgull Axelsson.

Per Gessle och Nisse Hellberg pratar popmusik, förre statsministern Ingvar Carlsson och Pehr G Gyllenhammar samtalar om män med makt och fotbollsstjärnan Kennet Andersson hör till många som ska snacka fotboll. Ett annat sidotema är ”Röster från Katalonien”, där elva författare som skriver på minoritetsspråket katalanska kommer till Göteborg.

Mässan, som pågår den 25-28 september, innehåller också en litterär gudstjänst med biskop Desmond Tutu och hans dotter Mpho.Jens Littorin

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt