Skräck när den är som bäst - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Skräck när den är som bäst

Minotauren

nr 11/01

TIDSKRIFT. Medan Raymond Carver fortsätter att hålla den svenska kortprosan i sitt järngrepp frodas fantasin och spänningen på annat håll. Minotauren - tidskrift för skräck, fantasy och sciencefiction - blir bara bättre och bättre. I det senaste numret, redigerat av Rickard Berghorn och Mattias Fyhr, finns inte en överflödig rad. Fyra essäer och en gedigen översättning av Washington Irvings häromåret filmade novell "Legenden om Sleepy Hollow" fyller väl ut de 54 sidorna, och förtjänar fler läsare än enbart de redan frälsta.

Särskilt roligt är det att läsa Annika Blommés spännande essä om världens mest bisarra teaterkompani, Grand Guignol, som växte fram under senare delen av 1800-talet och arbetade med att iscensätta det makabra och förbjudna. Dess högsta syfte var att chockera publiken, och med den uttalade ambitionen att försätta åskådarna i ett tillstånd av "ren" teaterupplevelse fläskade man på med blod och uttalat groteska detaljer. Teatern var en reaktion mot tidens naturalistiska trend, och dess främste pjäsförfattare André Antoine hämtade skabröst och "gory" stoff från sitt jobb som polissekreterare. På scen laborerade man med tortyr, hämnd, ritualmord och stympningar. Målet var att förverkliga Edgar Allan Poes dröm om en teaterpjäs som var så fruktansvärd att publiken skulle svimma eller fly från salongen en masse.

Läs alltså om Grand Guignol i senaste numret av Minotauren. Kolla också deras ny översättning av Poes skräckklassiker "Arthur Gordon Pyms äventyr" på Aleph bokförlag (www.alephbokforlag.se), eller invänta nästa nummer som handlar om svensk skräcklitteratur genom tiderna och utkommer i december.

Gabriella Håkansson

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.