Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/stor-motdemonstration-utan-tillstand-pa-lordag/

KULTUR

Stor motdemonstration utan tillstånd på lördag

Tusentals väntas på lördag delta i antinazistiska protester i Göteborg. Fler än 9 000 personer har på Facebook uppgett att de ska protestera under parollen ”Inga nazister i Göteborg” på Heden. Arrangören, Göteborgs antifascistiska front, har dock inte sökt tillstånd.

”Det är en taktisk avvägning från vår sida. Vi vill kunna samlas vid nazisternas marschväg, och vill inte riskera att anvisas till en plats långt bort från marschvägen”, skriver en anonym talesperson för Gaf till DN.

– De allra flesta, inklusive arrangörerna själva, vill så klart ha en bra och lugn manifestation där man får ut sitt budskap. Men i och med att det samlas väldigt mycket folk kan det finnas en minoritet som kan sträcka sig till att använda våld, medan andra vill göra en ”mellanvariant” och försöka sätta sig på vägen där NMR ska gå, säger Fredrik Dahlgren, poliskommissarie och ansvarig för dialogpolisen i Region väst.

Under tisdagen framkom också att Nya Tider lyckats få en högerextrem propagandafilm visad på kommunala storbildskärmar utanför Scandinavium och Ullevi i Göteborg.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt