Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 09:51 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/arkiv/kultur/subversiv-doktor-zjivago-skrevs-till-hogt-pris/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Subversiv ”Doktor Zjivago” skrevs till högt pris

Det tål att upprepas. Böcker är farliga. Och i totalitära system kan en drypande kärleksroman vara jämförbar med ett dödligt vapen.

I CIA-museet i Langley, Virgina, USA, kan man vid sidan av Usama bin Ladens AK-47:a finna en liten konstig pocketbok på 600 sidor, tryckt på bibeltunna blad och med rysk text. Boken som är en rysk utgåva av Boris Pasternaks ”Doktor Zjivago” var avsedd för smuggling.

Hur subversiv denna roman om den unge läkaren Yuri, som kidnappas av röda partisaner, och hans kärlekshistoria med den unga sjuksköterskan Lara uppfattades av sovjetregimen, kan man läsa om i boken ”The Zhivago Affair: The Kremlin, the CIA, and the Battle Over a Forbidden Book” av Peter Finn och Petra Couvée.

I det senaste numret av ”New York Review of Books” finns en recension av denna bok tillsammans med ännu en ”Inside the Zhivago Storm” av Paolo Mancosu, som handlar om de redaktionella öden och äventyr som Doktor Zjivago utsattes för.

Boris Pasternak skrev ett halvt liv på denna roman, som blev klar 1954, men som inte fick ges ut i Sovjet­unionen, utan först kom på italienska 1957 och 1958 på de andra språken, engelska, tyska, franska och även på svenska.

Boken blev snabbt en världssensation. Medan ”Doktor Zjivago” förtegs i Sovjet tillbringade romanen de närmaste sex månaderna på New York Times bestsellerlista.

En av de få som inte gillade boken var Vladimir Nabokov, som tyckte att den var ”en eländig sak, klumpig och melodramatisk fylld av schabloner”.

Vad man än tycker om den saken var det Boris Pasternak som tilldelades Nobelpriset i litteratur 1958, för ”hans betydande insats såväl inom den samtida lyriken som på den stora ryska berättartraditionens område”.

En av de höga cheferna i Sovjet kommenterade valet: ”Som ett svin som förorenar i sin egen stia” och borde slängas ut ur Sovjetunionen för att ”andas kapitalistluft”. Så Boris Pasternak sade tack, men nej tack till Nobelpriset, och dog året därpå i lungcancer.

Det kan ha sitt eget pris att skriva böcker som rör människors hjärtan.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt